Alhambra, een uiting van menselijke creatiekracht

In Ronda was ik al direct geraakt door de kleuren, vormen en bewegingen in de decoraties die te zien zijn in de musea, de oude gebouwen en het gewone dagelijkse leven. Ik werd geraakt door de eenvoud, terwijl er tegelijk zoveel wijsheid in is. 
Ik had al een voorgevoel dat alle creativiteit die ik in Ronda zie een voorbereiding is op wat Alhambra is en laat zien. Sta ik in Ronda af en toe met tranen in mijn ogen. Het Alhambra is overweldigend!

Ik ben overweldigd door de grootte van het gehele gebouwencomplex, het ingenieuze watersysteem, de heldere kleuren, het verfijnde, precieze werk, het vakwerk, de composities, de doorgaande bewegingen in vormen, patronen en decoraties, het gebruik van verschillende materialen en technieken. 

Ik ben overweldigd omdat ieder plekje, hoekje en randje gedecoreerd is. Alles is decoratie. 

Ik ben overweldigd omdat de mens voor zichzelf een plek heeft gecreëerd om schoonheid te ervaren. Overal waar je kijkt is schoonheid, overal hoor je stromend water. 

Ik ben overweldigd dat dit alles nog steeds bestaat. 

Ik ben overweldigd door de overvloed. 

Ik ben overweldigd door de creatiekracht van de mens.
Het maakt me zo blij dat de mens hiertoe in staat is.