Alles is in beweging, altijd

Ik wilde naar de Pyreneeën, maar wist niet waarom.

De reislustige P. en zijn Spaanse vriend staan samen gebogen over een nieuwe kaart van een stukje Pyreneeën, schaal 1 op zoveel honderdduizend. Ze staan te kwijlen op de details: ravijnen, bergtoppen, dalen, kloven, massief, wegen, meren, wandelpaden en bergdorpen. Ze delen een passie. Ik word altijd blij als ik zoiets zie.

Ik hoor prachtige woorden: barranco, congost, ermita. Ik weet inmiddels wat deze woorden betekenen. Toch ben ik niet zozeer gegrepen door deze details. Het is wat anders waardoor ik zo graag naar de Pyreneeën wilde. ‘Daar is iets wat ik wil zien en voelen’, zei ik tegen de reislustige P. ‘Ik weet alleen niet wat.’ Dat was genoeg om te gaan.

En nu ben ik hier. Weer kan ik mijn ogen niet van de bergen afhouden. Ze zijn prachtig, indrukwekkend en sommige zelfs overweldigend. Ja, ik heb het over bergen! Een uit de klei getrokken Hollandse vrouw staart verliefd naar bergen…

Ogenschijnlijk zijn de bergen vaste, massieve volumes. En toch zit er beweging in, zij het heel langzaam. En die beweging zie je hier heel goed aan de verschillende aardlagen die schuin omhoog geduwd worden. Ik kan het bijna voelen. Het is fascinerend! ‘Deze bergen bewegen!’

In het información turística in Ainsa vraagt de medewerkster of we interesse hebben in een filmpje. Ja graag, ik zit al. Het filmpje laat zien dat aardschorsen bewegen, tegen elkaar duwen en daardoor oude en heel oude aardlagen omhoog komen en zichtbaar worden. ‘Ik voel de beweging.’

Het zien en voelen van die beweging had ik nodig. Vasthouden aan, vastzitten, vastlopen; het zijn slechts gedachtes voortkomend uit angsten. Het is allemaal niet waar.

Alles is altijd in beweging.
Jij, ik, alles en iedereen.
Tot in de diepste lagen van ons bestaan.
Het universum kan niet niet-bewegen.
Het universum is beweging.

Als ik de volgende ochtend in mijn beste Engels de Spaanse vriend enthousiast vertel over de beweging van de bergen, zegt hij: ‘Yes, different mountains!’
Ik zie het ontzag in zijn ogen.

Altijd fijn als iemand je passie deelt.