Als het gemis niet minder wordt

Nee, het gemis wordt juist meer!
Dat is wat ik veel zie en lees bij mensen die een dierbaar persoon verloren zijn. Aanvankelijk lijkt het erop dat de rouwende met het gemis en de pijn ervan wel om kan gaan. Dat is wat je aan de buitenkant ziet.

Aan de binnenkant voelt het gemis heel anders. Het voelt alsof het gat in je hart alleen maar groter wordt. Je omgeving, en dat is de realiteit, gaat door met leven. Jij wilt ook verder, dus je houdt je groot en sterk. En je gaat verder, je houdt vol. Je doet de dagelijkse dingen en ook nog wat ‘leuke dingen’. Ondertussen wordt het gat in je hart groter. Je pijn wordt erger. Je raakt vermoeid, gefrustreerd en somber. Je bent jezelf aan het uithollen.

Waarom wordt het gemis niet minder?
Daarvoor neem ik je mee naar de situatie voordat je de ander verloor. Jullie leefden samen of met elkaar en met anderen. Ieder had zijn plek, zijn ding, zijn taken en zijn rol. En zo rolde het. Misschien niet altijd soepel, maar het stroomde.

Door het verlies van de ander ontstaat een lege plek, letterlijk en figuurlijk. Taken worden niet meer uitgevoerd en de rol die de ander in jouw leven speelde wordt niet meer ingevuld. De vanzelfsprekendheid van het reilen en zeilen is weg.

Je wist dat de ander veel voor jou betekende. Heel veel! Maar dat er zoveel gaten zouden vallen, zoveel dingen nutteloos zouden worden en zoveel zaken onbelangrijk, dat had je niet voor mogelijk gehouden.
Ik benoem hier waar je verlies mogelijk invloed heeft op je dagelijkse leven: boodschappen, koken, opvoeden, seks, schoonmaken, sociale uitstapjes, bioscoop- en theaterbezoek, familie, vriendschappen, financiën, vakanties, belastingdienst, reparaties in en om het huis, autoperikelen, vervanging van apparaten, etc. De gevolgen liggen op het vlak van samen zijn, er voor elkaar zijn, keuzes maken, initiatieven nemen, taakverdeling en de toekomst.
De opmerking van vele rouwende mensen ‘Alles is anders’ is hiermee op zijn plaats en verklaard.

De conclusie is dat de ander een grote rol in jouw leven speelde. Niets mis mee! Maar dat houdt in dat voor een groot deel jouw leven om de ander draaide. En nu de ander er niet meer is, draait jouw leven om het verlies van alles wat ik hierboven benoemde. Dat verklaart ook waarom het gemis door de tijd alleen maar meer wordt.

Hoe ga je dit veranderen?
Als je deze blog leest en je herkent jezelf hierin dan is er al beweging.
Door de herkenning kun je: 1) jezelf zien, 2) de ander en 3) het verlies. Daarmee creëer je overzicht en dat geeft rust. En het allerbelangrijkste: Je zet jezelf op de eerste plek!

Je kunt jezelf, de ander en je verlies tekenen. Teken op drie vellen papier een grote cirkel. Gewoon uit de losse hand. Op het eerste vel schrijf je in de cirkel je eigen naam. Op het tweede vel schrijf in de cirkel de naam van je lieverd. Op het derde vel schrijf je in de cirkel alle aspecten die je mist. Neem hier de tijd voor. En daarmee bedoel ik: hang de vellen ergens op of leg ze op een zichtbare plek en schrijf wanneer het in je opkomt, wanneer je het voelt. En als je ervan moet huilen is dat heel gezond.

Het kan ook zijn dat door het lezen van de blog je herkent dat jij een grote rol speelde in het leven van de ander. Door het verlies van de ander kun je soms juist ruimte en vrijheid ervaren. Ook daar is niets mis mee! Ik heb dat zelf ook ervaren.

Ik wens je veel succes, kracht en moed met de tekeningen. En ik ben natuurlijk heel benieuwd of je jezelf in deze blog herkend hebt en of je er verder mee kunt. Want daar doe ik het voor!
Wil je me dat laten weten? Stuur me gerust een berichtje: willy@effectiefrouwen.nl. Ik reageer altijd.

Ook als je de cirkels hebt getrokken en je niet verder komt, neem dan gerust vrijblijvend contact met me. Ik kijk graag met je mee.

Heeft de inhoud van deze blog je aangesproken en wil je de volgende blog in je mail ontvangen, meld je dan hieronder aan.