BorstkankerBlog 1

Rouw is een natuurlijk proces

Een natuurlijk proces heeft zijn eigen wijsheid, volgorde, plek en tijd. Het gaat vanzelf. De mens, hoe graag die dat ook wil en probeert, heeft daar geen invloed op. De natuur bepaalt.
Rouw is zo’n proces.

Rouw bij dementie en andere progressieve ziekten

De realiteit van een progressieve ziekte is dat het nooit meer goed komt. Dit feit te erkennen is een rouwmoment. En er komen nog veel van die momenten omdat je iedere keer weer wordt geconfronteerd met verlies van ‘een stukje van je naaste’. Hoe ga je hier gezond mee om?

Hoogbegaafdheid, verlies en rouw

Over het algemeen wordt nog gedacht dat hoogbegaafden het makkelijk hebben in hun leven, studie en werk. Ze zijn immers meer dan intelligent, dus ze weten hoe ze moeten handelen. In de praktijk en uit onderzoeken blijkt dat het lang niet altijd zo soepel loopt.

Rouw en innerlijk kind

Niet geheelde pijn uit je kindertijd en jeugd kan de oorzaak zijn van stagnatie in je rouwproces. In deze blog heb ik de connectie tussen het innerlijke kind en stagnatie bij rouw beschreven.

Zingeving aan verlies

Als je rouwt kunnen de vragen ‘Waarom ik?, ‘Waarom dit verlies?’ en ‘Waarom gebeurt dit mij?’ je een tijd bezig houden. Dat begint al in de fase van de ontkenning van het verlies.

Effectief Rouwen met kinderen

In deze blog beschrijf ik een paar belangrijke inzichten die jou als ouder, verzorger, opvoeder, gezinslid, familielid kunnen helpen bij het rouwen met kinderen

Hoogsensitiviteit en rouw

Als je hoogsensitief bent kun je in de rouw meer valkuilen ervaren, juist door die hoogsensitiviteit. Maar je kunt deze krachtige kwaliteit ook inzetten als een extra hulpmiddel. Hoe ga je om met je hoogsensitiviteit en je verlies?