‘…, maar morgen kan alles anders zijn.’

Ze heeft het Thuis-traject voor rouw gekocht en na drie maanden vraag ik haar hoe het met haar gaat en of ze baat heeft bij de boeken en de oefeningen.

In haar antwoord vertelt ze dat het goed met haar gaat: ‘Ik ben zelf niet in de rouw maar ik heb het gekocht om me in het thema te verdiepen. Bovendien lees ik graag ervaringsverhalen. Ik volgde je op Facebook met veel interesse en toen het uitgegeven werd, heb ik het direct gekocht.’
Ze werkt in een hospice en begeleidt daar patiënten en hun familieleden. Na de dood van de hospicegasten komen de familieleden nog vaak langs om een praatje te maken. Ook denken ze er over na om gespreksavonden in een vaste groep voor deze mensen aan te bieden.

‘Ik heb het Stappenplan nog niet helemaal doorgewerkt, vind het spannend om me in die richting te informeren.’

Ze sluit af: ‘Veel mensen willen niets met de thema’s verlies en rouw te maken hebben, maar morgen kan alles anders zijn. Dan kunnen ze er helemaal niet mee omgaan, worden depressief, hebben hoge verwachtingen van andere mensen en beseffen niet dat ze het zelf moeten doen.’

We spreken af dat ze me over een halfjaar een boekrecensie zal sturen.

A. Noniem

‘Een duidelijk stappenplan ondersteunt de lezer daarbij, …’

Het boek Effectief Rouwen is het meest volledige en praktische boek dat ik tegenkwam als je zelf met rouw te maken hebt en daar iets mee wil doen of iemand in rouw wil helpen. Het beschrijft op een begrijpelijke wijze hoe rouw het beste kan worden beleefd en hoe je gezond met emoties kunt omgaan. Een werkboek van dezelfde auteur helpt je om er zelf mee aan de slag te gaan. Een duidelijk stappenplan ondersteunt de lezer daarbij, dat biedt structuur en houvast. Een echte aanrader voor iedereen die zelf rouwt of iemand in de omgeving heeft die met rouw heeft te maken.

Erik Beckersvan FPVI (Financiële Planning Voor Iedereen)