Doormodderen of stappen zetten in je rouw

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen kiezen voor de makkelijkste weg. Dat is de weg van de minste weerstand en de minste pijn. Het is een heel menselijke reactie. Bij rouw gaan mensen hun verlies dan niet (echt) aan en schuiven de rouw voor zich uit. Oorzaken hiervan kunnen zijn dat men niet weet hoe gezond te rouwen of hoe met de vele emoties om te gaan. Dan wordt het doormodderen.

Doormodderen in de rouw
Je wilt wel rouwen, maar je weet niet hoe. Je weet niet wat je nodig hebt, wat werkt voor jou en wat bij jou past. Je leest wat, je luistert naar raad en advies, je probeert wat. Maar het heeft geen gezond effect. Je komt niet verder in je proces.

Het gevolg is dat je vermoeid raakt, slecht slaapt en overdag piekert en maalt. Als deze situatie aanhoudt, kun je oververmoeid raken en over-emotioneel worden. Je verliest nog meer energie en kunt last krijgen van allerlei lichamelijke klachten, zoals schouder- en nekpijn, spierpijn, verminderde conditie, uitputting, gewichtsverlies, paniekaanvallen, hartkloppingen en verminderde weerstand tegen infecties en andere vage klachten.

Zelfhelend vermogen
De wijsheid die je uit bovenstaande situaties kunt halen is dat je lichaam signalen afgeeft om je bewust te maken van het feit dat het tijd is om (meer) zorg en aandacht te geven aan je verlies. En ook aan jezelf. De klachten gaan dan over. Dit is je zelfhelend vermogen: je hebt alles in je om jezelf te helen. Ieder mens heeft dit vermogen.

Rouw is een natuurlijk proces
Net zoals de bakker die het water, de bloem en de gist mengt, het deeg kneedt, laat rijzen, weer kneedt en het bakt in de oven. Dit is de volgorde, zo werkt het, zo wordt brood gebakken. Rouw is ook een proces met een natuurlijke volgorde.

Een kenmerk van gezonde rouw is voortgang, het stroomt. Af en toe stroomt het snel, dan weer wat langzamer, soms staat het stil. En weet dat stilstand voor een korte periode nog steeds gezond is.

Je hart is de rode draad in je rouwproces. Je maakt steeds meer contact met je hart waardoor je in contact komt met o.a. je eigen-wijsheid en je uniciteit.

Je volgt je intuïtie, die weet wat nu het beste voor je is en leidt je door je rouwproces.

Zo beweeg je mee met de veranderingen in je leven. Je hoeft dus niets te forceren want je voelt aan wanneer je klaar bent om een volgende stap te zetten.

De stappen van het Stappenplan voor een gezond rouwproces
Rouw bestaat uit opeenvolgende innerlijke bewegingen om de pijn van je verlies te helen. Deze bewegingen zijn de stappen, ze volgen de natuurlijke bewegingen van verlies en rouw. Bij iedere stap ontwikkel je kwaliteiten en stimuleer je je eigen bewustwording en persoonlijke ontwikkeling. Zo groei je door de rouw.

  1. Gezond met je emoties omgaan: doordat de vele emoties je innerlijke rust en ontspanning verstoren, word je labiel. Door gezond met je emoties om te gaan zal je juist stabiliteit ervaren. Je bent dan helder in je denken, voelen, willen en handelen. Een gezonde omgang met je emoties is de basis van een effectief rouwproces.
  1. Je verlies erkennen: Je verlies ontkennen is een logische reactie. De pijn, de leegte, het verlies en de gevolgen ervan wil je nog niet zien en nog niet voelen. Je wilt jezelf beschermen. Door je verlies te erkennen krijg je inzicht in alle aspecten van je verlies.
  1. Je verlies nemen: Het gevoel dat je verder wilt is de enige motivatie om je verlies te nemen. Door je verlies te nemen scheid je het verleden van het nu. Je realiseert je dat je nooit meer … of dat … nooit zal gebeuren. Deze stap is het omkeerpunt in je rouwproces en genereert kracht en moed.
  1. Je nieuwe situatie zien en inrichten: In de nieuwe situatie is alles anders. Er is veel te regelen, te beslissen en te organiseren. Waar begin je? Wat wil je behouden, wat kan weg? Opruimen dus! Door je nieuwe situatie te zien en in te richten creëer je overzicht en ruimte voor jezelf.
  1. Je herinneringen koesteren: Je kunt niet rouwen zonder dat je je herinnert. In een gezond rouwproces komen herinneringen omhoog. Maar niet alle herinneringen zijn fijn of mooi. Hoe ga je daarmee om? Het doel is waardering en vervulling te voelen voor alle herinneringen, zodat je ontspannen en blij kunt terugkijken naar het verleden.
  1. Je dromen waarmaken: Door aandacht te geven aan je toekomst bepaal je de richting. Door aan de slag te gaan met je plannen ervaar je daadkracht en creatiekracht. Door je dromen waar te maken voel je bewondering. Ook als je geen bewuste dromen, plannen of wensen hebt, zal deze stap je inspireren om verder de kijken dan vandaag.

Ik hoop dat ik je met deze blog meer inzicht heb gegeven in het rouwproces.
Meer over het stappenplan lees je hier: Stappenplan voor een gezond rouwproces
Meer over intuïtie lees je hier: Intuïtie en rouw

Heb je naar aanleiding van deze blog een vraag of opmerking? Stuur me gerust een berichtje; willy@effectiefrouwen.nl.  Ik antwoord altijd.

Of heb je behoefte aan concrete acties om stappen te zetten? Lees dan meer over de workshops die ik geef of het Rouwinzicht dat ik bied. Ik help je graag op weg.