Herinneringen koesteren als je rouwt

Tijdens je rouwproces komen herinneringen omhoog. Deze herinneringen laten je zien wat de ander of de situatie voor jou betekende, wat je hebt geleerd van die ander of de situatie en wat de ander of de situatie heeft toegevoegd. Met andere woorden je gaat het contact, de periode met de ander of de situatie waarderen. Je kunt blijdschap ervaren, liefde, trots, dankbaarheid. Dat is de vervulling van wat je eerst als gemis hebt ervaren. Door je herinneringen te koesteren genereer je waardering en vervulling.

Wat zijn herinneringen?
Herinneringen zijn belevenissen of momenten uit het verleden die opgeslagen zijn in je geheugen. Je kunt een herinnering oproepen door aan de belevenis of het moment terug te denken. Herinneringen kunnen ook spontaan in een gedachte omhoog komen. Dan is je intuïtie aan het werk. Al voelt dat niet altijd zo, de timing van je intuïtie is altijd ideaal. Als je bijvoorbeeld een liedje op de radio hoort, als je bij het opschonen van je computer ineens oude foto’s tegenkomt, als je iets ziet, hoort of ruikt, als je langs een bepaalde plek rijdt of als je weer in het ziekenhuis bent.

Het verlies een plekje geven
Dit is een veel voorkomende uitdrukking. Gebruik je deze ook? Je verlies een plekje geven is een overtuiging. Hieronder zitten nog meer overtuigingen: dat we ons verlies voor de rest van ons leven met ons mee moeten dragen en dat verlies ons vormt en tekent. Gelukkig zijn deze overtuigingen niet waar.

Je hoeft je verlies geen plekje te geven. Je hoeft niet de rest van je leven met een zere plek rondlopen. Je geeft je herinneringen een plek: in je hart. Daar is ruimte genoeg!

Mooie herinneringen
Van de mooie herinneringen kun je verdrietig worden. Dan voel je de leegte en het gemis. Je realiseert je het onomkeerbare feit dat het nooit meer zo zal zijn. Dan weet je dat het een herinnering is geworden. Je kunt niet anders dan toegeven dat het zo is. Toegeven is een innerlijke beweging van je hart. Als je toegeeft wat je voelt en dit uit, zal het verdriet oplossen in het helende veld van je hart. Dan komt daar blijdschap, liefde, trots en dankbaarheid voor in de plaats. Zo creëer je een helend en vervullend rouwmoment.
Als je later aan de herinnering terugdenkt, voel je geen verdriet meer. Dan voel je vervulling, waardering, warmte.

Pijnlijke herinneringen
Andere herinneringen kunnen verwarrend zijn. Het is verwarrend omdat je aan een dierbaar persoon of een dierbaar moment denkt, maar naast een warm gevoel heb je ook een akelig gevoel. Dit akelige gevoel overheerst en het doet pijn. Deze pijn wil je niet voelen. Het kan zijn dat je

  • in die herinnering bent gekwetst door de ander of in de situatie.
  • in die herinnering de ander hebt gekwetst of iemand in de situatie.

In feite zit er oude pijn, een oude emotie op de herinnering. Kun je de herinnering tegenhouden? Nee, je hebt de herinnering al gezien en gevoeld. Je kunt de herinnering wel wegduwen. Als je niet blij bent met de herinnering, weet dan weer dat de herinnering je intuïtief wordt aangeboden. En dat je uitgenodigd bent om een helend rouwmoment te creëren.

Wegstoppen van pijnlijke herinneringen
Schuld, schaamte en spijt zijn extra belastende en belemmerende emoties. We voelen ons klein, waardeloos, machteloos. En dat voelen is te akelig. Zo’n herinnering stoppen we ver weg in ons geheugen. De emoties van de herinnering onderdrukken we en worden gestapeld in ons lichaam. Hoe ver we de herinnering ook wegstoppen, we blijven gebonden aan de herinnering. Deze gebondenheid belemmert de voortgang van ons rouwproces en beperkt ons in ons dagelijkse leven.

Door het wegstoppen van je herinneringen blijf je gebonden aan het verleden. Je bent niet vrij. Je kunt niet ontspannen en blij terugkijken naar het verleden. Maar je wilt zo graag verder! Het wordt een innerlijke strijd die je nog meer energie kost. Door deze strijd raak je vermoeid, geïrriteerd en gedesillusioneerd. Je dacht dat je al zo ver was in je rouwproces. Maar nu heb je het gevoel dat je nog nergens bent.

Schuld, schaamte en spijt toegeven
Het wegstoppen van je herinneringen én verder willen in je rouwproces wordt een innerlijke strijd. Deze strijd opgeven geeft rust en ruimte. In die ruimte laat je de herinnering omhoog komen. Zodra de herinnering omhoog komt, blijf je er met je aandacht bij. Je kijkt ernaar, voelt en ziet de herinnering. Blijf rustig ademhalen en laat de herinnering helemaal toe.
Zie jezelf in de herinnering en voel de emoties. Vervolgens kun je je gevoelens van schuld, schaamte en spijt toegeven en benoemen. Het resultaat is dat de emoties oplossen en je voelt je goed, licht en voldaan. Je voelt je opgelucht en bevrijd! Ook andere emoties die omhoog komen bij de herinnering kun je in deze helende ruimte van je hart oplossen.

Herinneringen koesteren in je hart
Herinneringen koester je in je hart. Je hebt ze altijd bij je, je kunt ze altijd en overal oproepen, je zult wie of wat je hebt verloren nooit vergeten! Je draagt wie of wat je bent verloren mee in je hart.

Je herinneringen koesteren is de vijfde stap in het Stappenplan voor een gezond rouwproces. Hier lees je daar meer over.
In deze fase kunnen intense gevoelens van schuld, schaamte en spijt je proces stagneren. Als je jezelf in de blog herkent en je wilt samen met mij naar je herinneringen kijken en doorvoelen, neem dan vrijblijvend contact met me op. Of lees hier verder over Rouwinzicht.. Ik help je graag. Stuur een berichtje naar willy@effectiefrouwen.nl of via het contactformulier. Ik antwoord altijd.