Hoe kun je Effectief Rouwen tijdens de feestdagen?

In deze donkere dagen heeft de mens behoefte aan licht en aan het vooruitzicht dat het weer lichter worden. We kruipen bij elkaar, bereiden feestelijke maaltijden en doen spelletjes die de overige dagen van het jaar in de kast blijven. Het is een tijd van tradities, gezelligheid, saamhorigheid en verbinding. Het kan ook een confronterende tijd zijn.

Hoe kijk jij naar de feestdagen?
Waar de ene mens zich verheugt op de feestdagen, wil de andere mens het liefst deze dagen slapend doorkomen. Je hebt er iets mee, een beetje of niets. En toch is het zo makkelijk niet. Ik bedoel; als jij die winterslaper bent ontkom je waarschijnlijk toch niet aan de verplichtingen en de verwachtingen. Je sleept je uit je bed, trekt je feestjurk aan en schuift aan. En als je je verheugt, spring je uit je bed, trek je je keukenschort aan en ga je met de potten en pannen in de weer. In beide gevallen zijn er verplichtingen en verwachtingen, al dan niet door jezelf opgelegd.
Hoe je naar de feestdagen kijkt, heeft te maken met de verplichtingen en verwachtingen die jij aan de feestdagen koppelt.

Welke verplichtingen en verwachtingen koppel jij aan de feestdagen?
Waarschijnlijk weet je al wat ik bedoel. Je voelt je verplicht om …(vul maar in). Je verwacht dat … (vul maar in). Met name de feestdagen zijn een tijd van concessies doen. We doen concessies omdat het gezellig moet zijn, omdat we erbij willen horen, omdat we ons van onze beste kant willen laten zien.
Ben je ook zo moe na de feestdagen? Dat komt door het voldoen aan verplichtingen en verwachtingen. Je doet iets wat tegenstrijdig is met wat je wilt. Je dwingt jezelf te doen wat je niet wilt.
Maar misschien denk je:’Het hoort er nu eenmaal bij. Het is geven en nemen. Ik sla me er wel doorheen. Het is maar een paar dagen. Dit ga ik ook wel overleven.’ Of: ‘Verstand op nul en gaan.’
En volgend jaar weer net zo.

Hoe zouden jouw feestdagen zijn als je geen concessies hoeft te doen?
Hoe zou het zijn als je geheel vrij bent de feestdagen door te brengen zoals jij dat wilt?
Hoe zou het zijn als je ze doorbrengt op een wijze die goed is voor jou en je gezin? Hoe zou het voor je zijn om deze dagen te beleven door alles te laten zijn wat zich aandient? Hoe zou het voor je zijn om van de feestdagen ‘gewone dagen’ te maken met rust, aandacht voor elkaar en voor wie of wat er niet meer is. Hoe zou dat voor je zijn?

Durf jij het verlies te gebruiken om de oude tradities te doorbreken?
Ik durfde het nog niet in het eerste jaar. Maar ik was zo moe van de feestdagen, zo verdrietig omdat het verlies zo voelbaar was, maar weggestopt werd in de tradities. Ik voelde me zo verslagen omdat ik als enige last had van de totaal nieuwe situatie. Althans zo zag het eruit.
Het was de confrontatie met de nieuwe situatie gepropt in oude tradities. Het werd tijd voor nieuwe tradities die pasten bij de nieuwe situatie.

Je zult het wel zwaar hebben
Ik loop door de supermarkt met mijn kerstboodschappenlijstje. Vandaag voel ik me best goed. Deze kerst ga ik het anders doen en dat geeft me een vrij en krachtig gevoel. Ze houdt me aan bij de chocolade. ‘Je zult het wel zwaar hebben?’ Terwijl ze het zegt voel ik haar hand leunen op mijn arm. Ik voel de zwaarte door mijn jas.
‘Eigenlijk voel ik me best goed’, probeer ik nog. Maar ik zie dat ze het niet hoort. Ze heeft een aanname gedaan over mijn situatie.

Geloof jij dat de feestdagen zwaar, verdrietig en confronterend worden?
Dat is een aanname. Het is zelfs een algemene overtuiging dat na verlies of een andere tragische gebeurtenis de eerste kerst en oud & nieuw zwaar, verdrietig en confronterend zullen zijn. Zo worden de aankomende feestdagen bij voorbaat opgeblazen tot een drama waar je niet aan kunt ontkomen.
Een overtuiging is een beperkende gedachte. Een overtuiging laat geen ruimte voor al het andere wat ook mogelijk is. Het vervelende gevolg van een overtuiging is dat je creëert waarin je gelooft. Dat is namelijk de creatiekracht van de mens.

Wil je ontspannen feestdagen met een lach en een traan, een kerstkransje en oliebollen?
Dat kan! Je begint als eerste met het loslaten van je overtuiging over een eenzame kerst, over een emotionele kerst of over een begrip loze kerst. Je laat de overtuiging los dat de feestdagen zwaar, extra verdrietig en confronterend worden. Het loslaten van je overtuigen maakt je vrij. Je geeft ruimte aan wat er mag zijn en wat zich aandient. Je geeft jezelf ruimte om te bekijken hoe jij, hoe jullie de feestdagen willen doorbrengen. Dat hoeft niet in te houden dat je tijdens feestdagen niemand ziet of spreekt. Het houdt wel in dat je bijvoorbeeld graag naar de kerstborrel komt, maar bedankt voor het kerstdiner. Gewoon omdat het goed voor jou (en je gezin) is.
Zo geef je ruimte aan wat jij en jullie willen. En vraag vooral aan de kinderen wat ze willen. Zo maak je ruimte voor jullie nieuwe tradities die passend en voedend zijn.
En dat het confronterend kan zijn, ga ik niet ontkennen, maar maak het bij voorbaat niet groter dan dat het is …

Heb je nu een beetje zin gekregen in de feestdagen?
Ik hoop dat ik dat met deze blog hebben kunnen bereiken. Ik wens je rustige, ontspannen feestdagen met tijd en aandacht voor jezelf, voor je gezin, voor je verlies en waar je nog meer aandacht aan wilt geven. Laat alles mogelijk zijn!

Weet jij hoe je de feestdagen gaat doorbrengen? Wil je dat met me delen?  Neem gerust contact met me op: mail naar willy@effectiefrouwen.nl.  Ik antwoord altijd.