Leven, luieren, genieten én werken in Hammam Aguas de Ronda.

Hier in Ronda hebben we een Banos Arabes, een Arabisch Badhuis. Je kunt er helaas niet echt meer in bad, het is een monument. In het filmpje wordt uitleg gegeven over het ontstaan van het badhuis, de manier waarop water en warmte bij elkaar kwamen en de sociale functie van het badhuis.
Ik zie in de animatie mensen badderen, luieren, zich laten masseren en met elkaar in gesprek. Alles in een heerlijke ontspannen omgeving die goed is voor hoofd, hart en lijf.

En dan komen de vragen op. Wordt het niet eens tijd dat je naar huis gaat? Ben je nu aan het werk of op vakantie? Moet je niet aan het werk? Waar ben je eigenlijk mee bezig? Hoe lang gaat dit nog duren?

En zo zit ik midden in het conflict tussen werken en leven; leven om te werken, werken om te leven.
Van huis uit heb ik geleerd te werken. Bij mij thuis werd gewerkt. Er was altijd wel wat te doen. Luieren was bijna een zondige bezigheid, genieten wás zondig. Goh, denk je nu misschien, zou ze niet overdrijven?
Nee, ik ben opgegroeid in een traditioneel katholiek gezin waarin mijn vader een agrarisch bedrijf had. In ons gezin draaide het om het familiebedrijf en dus om werken.

En nu ben ik hier aan het leven. Of ben ik nu aan het werken? Ik krijg het in mijn hoofd niet op een rij, mijn hart doet pijn en de tranen lopen over mijn wangen.

Ik wil leven.
Ik wil luieren.
Ik wil genieten.
En ik wil werken.
Vraag me niet hoe.
Het gaat erom dat ik het doe.

Naast de Banos Arabes is een Hammam. Daar kun je wel terecht voor massage, Turks stoombad, sauna, hot tubs, ijsbaden en een warm-water-bad. Het is een kleine, intieme hammam. We zijn maar met ons achten. Je krijgt een oude witte handdoek. Je moet zwemkleding aan en een badmutsje op. De temperatuur is tropisch. Het ruikt er paradijslijk. Op een tafeltje staat een thermoskan met thee en een kan met water. Het is overvloed in als z’n eenvoud.

Ik leef.
Ik luier.
Ik geniet.
En ik werk.
Vraag me niet hoe.
Het is wat ik ben.
Het is wat ik doe.
Voluit Leven.

 Doe je mee?