Morgen kan alles anders zijn.

Op mijn zoektocht naar lavasteen kom ik Patricia tegen. Ze staat in een winkel met natuurproducten maar helaas kent ze geen roca de lava. Wel raken we aan de praat en plots vraag ik haar of zij een goede kapper in de stad weet. Ze is direct enthousiast en geeft de naam en het adres door van haar eigen kapper, Berthie. ‘Spreekt hij Engels?’,  vraag ik nog.

Het duurt een paar dagen voordat ik genoeg moed verzameld heb om bij Berthie binnen te stappen. Het is rustig in de salon. Berthie knipt een vrouw en zijn assistente rommelt wat in een hoekje. Hij is een creatieveling, dat zie ik direct. Ik moet nodig geknipt worden, dat ziet hij direct. Er is wat verwarring over Tuesday en Thursday, maar het lukt ons om een afspraak te maken. ‘Colour?’, vraag hij nog.

Ik ben ruim op tijd als ik Calle de Nueve inwandel. In de verte zie ik Berthie twee oude dames met rollators de salon uithelpen. Buiten wordt er op z’n Spaans nog wat gekletst en afscheid genomen. De dames hebben duidelijk geen haast. Berthie daarentegen wel. Zodra het kan glipt hij de salon weer in. Ik loop achter hem aan.

In de salon hangt een gespannen sfeer. Twee dames in kappersstoelen en twee dames in de wacht kijken mij bozig aan. Haastige Berthie checkt inmiddels zijn agenda en ziet tot zijn grote schrik dat ik, de vrouw met de niet-uit-te-spreken voornaam, zijn wachtrij zal verlengen. Hij trekt nog net niet de hip gestylde haren uit zijn hoofd.
In Spaans Engels vertelt hij dat het heel druk vandaag is. Dat zie ik, maar ik heb een afspraak. Hij vraagt of ik over een halfuur terug kan komen.

En dan zeg ik: ‘No, sorry.’
‘No?’, vraagt hij.
‘No’, herhaal ik.
Hij kijkt me verbaasd aan.

Ik weet zeker dat ik over een halfuur nog niet aan de beurt ben.
Ik heb geen zin om in een gespannen sfeer te zitten.
Ik heb geen behoefte aan bozige blikken van Spaanse dames.
Dus zeg ik NEE
Ik mag altijd van gedachten veranderen.
Jij ook.

En Berthie mag ook NEE zeggen.

Je bent vrij om ieder moment van gedachten te veranderen.
Afspraken, beloften en toezeggingen liggen in de toekomst.
Het is onmogelijk op enig moment iets vast te leggen in de toekomst, want morgen kan alles anders zijn.
Daarom mag je altijd van gedachten veranderen.
Daarom mag je altijd nee zeggen.