Open over verlies en rouw (1),       

een uitnodiging

Op 22 november vorig jaar heb ik op het podium van Theater Branoul mijn verhaal verteld, vanuit mijn hart. Dat is voor mij inmiddels een heel comfortabele houding. In deze openheid voel ik me krachtig, want wat ik vertel is waar en oprecht. Het is puur delen van mijn ervaringen zonder die mooier of zwaarder, groter of kleiner te maken. Ik vertel over vastlopen en in beweging komen, over de valkuilen en de uitdagingen, over nieuwe inzichten en wat ik heb bereikt. Dit deel ik zonder oordelen, met compassie voor mezelf en de mensen in mijn omgeving, met humor en een enorme dosis positiviteit.

Open over verlies en rouw
Na deze voorstelling was ik toe aan een nieuwe stijl om mijn blogs te schrijven, want ik had wel degelijk een stap gezet, het podium op. Vrij snel had ik de passende intentie: Open over verlies en rouw. Toch was ik nog best lang zoekende naar de woorden bij deze intentie, omdat mijn hoofd zich bemoeide met de woorden vanuit mijn hart. Ik voelde het verlangen om te delen vanuit mijn hart, maar ik was bang dat het ‘te veel, te direct of te intens’ zou zijn. En dat dat zou afschrikken, confronteren en mensen daardoor zouden afhaken. Wat natuurlijk niet de intentie is.

Vrijuit spreken
In mijn onderzoek stelde iemand de kritische vraag: ‘Waarom zou je open zijn over je verlies en rouw.’ Ik kon daar toen niet direct een passend antwoord op geven omdat ook ik dacht dat je in het openbaar niet alles kunt uitspreken over verlies en rouw. Deze gedachte komt voort uit het taboe op verlies en rouw en beperkte mij dus in mijn vrijheid om vanuit volledige openheid te delen.

Toch is juist dat waar we behoefte aan hebben en wat we nodig hebben: mensen die vrijuit spreken en een voorbeeld zijn. In de media wordt deze behoefte opgepakt en verschijnen er steeds vaker publicaties en interviews over deze thema’s.

Waarom zou je open zijn over je verlies en rouw?
Het eerste antwoord: omdat het verlies je innerlijk raakt. En die pijn wil geheeld worden zodat je weer gelukkig wordt en geniet van het leven.

Open zijn over je verlies en rouw is dan ook een innerlijke beweging naar binnen, naar jezelf. Het vraagt bereidheid om naar jezelf te kijken en te voelen wat er is, wat aandacht vraagt, wat je nodig hebt en waar je behoefte aan hebt. Rouw draait niet om het verlies, maar om de rouwende, om jou! Door open te zijn naar jezelf kun je gezond rouwen, je behoudt de voortgang en er komt een einde aan de rouw.

Méér uit je rouw halen
Rouwen verandert je leven, en je verandert door de rouw. Door een open houding kun je meebewegen met deze veranderingen. Als je bereid bent mee te bewegen, leer je jezelf steeds beter kennen;  je voorkeuren, je verlangens, je talenten en je dromen. Door mee te bewegen kun je er voor jezelf het beste uit halen: uit je rouw, uit jezelf en uit je leven. Je hebt de rest van je leven profijt van je bekwaamheid in het meebewegen met veranderingen.

Het tweede antwoord op de vraag in de vorige alinea is dus: Om gezond, krachtig, wijs en gelukkig uit de rouw te komen. Ja, ik heb een positief perspectief op verlies en rouw!

Openheid nodigt uit om ook open te zijn
Van nature is de mens open en ontvankelijk om ten volle te kunnen genieten van het leven. Door ervaringen in het leven zijn we deze openheid (gedeeltelijk) verloren. Het verlangen naar een vervullend leven verliezen we echter nooit en kan opgeroepen worden door iemand die dat verlangen openlijk laat zien en uitspreekt. Zo inspireert en nodigt openheid uit om ook open te zijn. Het ©Stappenplan voor een gezond rouwproces is gebaseerd op openheid naar jezelf. Het hart, met haar helende werking, loopt als een rode draad door het Stappenplan. Klik op bovenstaande link voor meer informatie over het Stappenplan.

Een uitnodiging
Ik nodig je uit om open te zijn naar jezelf. Vraag jezelf hoe je je vandaag werkelijk voelt, wat je nu nodig hebt, wat of wie je mist en laat de emoties omhoog komen. Dat is openheid, en laat je hart het helende werk doen. Laat de tranen vloeien als ze opkomen, laat de vermoeidheid toe, verwen jezelf met een warm bad, en sta jezelf toe weer te lachen en te dromen over de toekomst. Het is allemaal rouw!

Misschien denk je dat openheid naar buiten is gericht,
naar de ander.
Maar dat is de tweede beweging.
Eerst richt je je aandacht naar binnen,
naar jezelf.
En daarna naar buiten.
Jij bepaalt wanneer en bij wie.

In volgende blogs ga ik meer in openheid met je delen. En juist de issues bij verlies en rouw die niet zo makkelijk besproken worden: schuldgevoel, schaamte, spijt, reacties van de omgeving, (schoon)familieperikelen, seksualiteit, intimiteit, geldzaken, relaties, zingeving, vrijheid, eenzaamheid.

Wil je na deze blog iets met me delen? Stuur me een berichtje: willy@effectiefrouwen.nl. Ik lees je berichtje met aandacht en ik antwoord altijd.

Ik vind het fijn als je deze blog wilt delen met andere mensen zodat we met elkaar meer openheid in verlies en rouw kunnen creëren. Alvast bedankt!