Schrijf je een reisverslag?

Hebben jij dat ook wel eens?
Dat je een woord hoort, bijvoorbeeld in een gesprek of op de radio, dat je lijf reageert. Dat je een soort schokje voelt, dat betekent: Heb je het gehoord? Hier gaat het om. Om dat ene woord.
Ik had het laatst in een gesprekje met een Nederlands stel.

Ze komen de pastelería binnen terwijl ik aan de koffie en taart zit. Duidelijk toeristen. Als ze bestellen hoor ik dat het Nederlanders zijn. Die kan ik niet laten lopen. Mijn nieuwsgierigheid draait hier overuren.

‘Ik hoor dat u Nederlands spreekt, bent u hier op vakantie?’
   ‘Ja, we zijn nu twee dagen in Ronda en morgen trekken we weer verder.’
‘Wat vindt u van Ronda?’
   ‘Ja, prachtig, ik zie wel waarom Ernest Hemingway en Orson Welles hier graag waren. Woont u hier?’

En zo gaat het gesprekje even door. Ik voel dat mijn aandacht afneemt, in een soort wachtstand gaat. Maar er is ook alertheid.

Het Nederlandse stel leest heel graag boeken. Het liefst reisverslagen. Ze lezen zo graag dat ze eigenlijk niet de tijd hebben om dat wat ze lezen ook te bezoeken. Ze hebben dus duidelijk geen interesse in het genre boek dat ik schrijf. Ze vragen wel: ‘Schrijft u een REISVERSLAG?
Dát was dat ene woord.

De boekenwurm vraagt waarom ik dan in Ronda ben! En dan nog wel drie weken! Er zijn zoveel mooie andere plaatsen waar je ook het zuidelijk temperament kunt onderzoeken. Bijvoorbeeld het zuiden van Italië. En hij noemt nog wat voorbeelden. Hoe komt u erbij om naar Ronda te gaan?

‘Tja, ik had een tip. Ik kan nu wel zeggen, een gouden tip van die lieve reislustige bergwandelaar. Wat ik nu nodig heb om te schrijven, is op deze plek. Ik ben hier helemaal op mijn plek. Het heeft met timing te maken.’
De boekenwurm kijk me glazig aan. Het gesprek loopt duidelijk ten einde. We nemen afscheid en wensen elkaar een goede reis.

Misschien vind je dat ik de boekenwurm geen boekenwurm mag noemen. Maar AI (Schots voor ja), ik heb gezien hoe zij hun passie voor boeken en lezen delen. Ik heb gehoord hoe lief en bezorgd hij om haar is. Ik heb ook gezien hoe hij haar verleidt om samen van de croissant te snoepen.

Opgewonden loop ik de pastelería uit, met zo’n croissant.
YES! Ik ga een reisverslag schrijven!