Stabiel in Toledo

Toledo is een stad onder Madrid.
Het is anders dan in Ronda, waar mensen de deuren naar hun portieken open laten. Zoveel portieken met prachtige wandtegels heb ik daar gefotografeerd.
Hier zijn deuren gesloten. Maar de gevels van de gebouwen en huizen zijn opgetrokken uit prachtig natuur- en bakstenen, patronen en metselwerk.

Ik hoor steeds: ‘Wat een prachtig metselwerk, wat een enorm gebouw, wat een interessante constructie.’ De reislustige P. kijkt met architectenogen en -hart naar het vele fraais in Toledo. Ik kijk ook naar het vele fraais en verbaas me (nog steeds) over kleuren, vormen, bewegingen en patronen. Hoe de constructie in elkaar zit en hoeveel werk dat is geweest…? Tja.

Totdat we in de kathedraal van Toledo staan. Wat een enorm gebouw! Hoe krijgt de mens dit voor elkaar? Wat een creatiekracht!
P. geeft uitleg over de constructie van de gewelven, de bogen en rozetvensters, over de functie van de pilaren, over stabiliteit, over draagkracht en over allerlei andere krachten die inwerken op de gebouwen. Ik vertel over de betekenis van rozetten, over symboliek en werking van vormen en bewegingen.

Het is wonderlijk om vanuit jezelf naar hetzelfde object te kijken en te delen wat je ziet. Het wordt daardoor meer. En wat mij ook verheugt, is dat het aansluit op elkaar, het vult elkaar aan. Ik kijk meer als een architect en hij meer als een …, tja.

Dat samengaan is ook in Toledo gebeurd. In het verre verleden van deze stad is er veel strijd geweest tussen katholieken, joden en Arabieren. Ja, de reislustige P. weet ook veel van geschiedenis. Nu is er rust en vind je Arabische en katholieke symboliek in de synagoge, Arabische boeken in het museum van de kathedraal en Hebreeuwse teksten in het Arabisch badhuis. Het voelt stabiel in Toledo.

En dat is wat ik nodig had de laatste dagen, stabiliteit. Doordat ik langer van huis wegblijf komen verwachtingen bloot te liggen. Toch kan ik situaties beter zien en doorzien. Het maakt me onzeker en verdrietig, maar ook daadkrachtig.
Ik voel me stabiel in Toledo.