Weer gelukkig na verlies en rouw

Is het mogelijk om weer gelukkig te worden na de rouw? En gaat rouw eigenlijk wel voorbij? Twee vragen die rouwenden zichzelf vertwijfeld stellen terwijl ze hun weg proberen te vinden in het land van verlies en rouw.

Het verlies van mijn man was mijn eerste grote verlieservaring.
Ik bleef verdwaasd achter met twee kleine kinderen en een bedrijf. Hoewel het plotselinge verlies een grote schok was en ik op dat moment nog niet kon overzien hoe de groot de impact zou zijn, wist ik dat ik dit verlies ten goede kon keren. Dat het met mij en mijn kinderen weer goed zou komen. Dat ik op een dag weer blij en gelukkig achterom zou kijken.

Dit te weten gaf me kracht en toch kwam ik passief op de bank zitten. Mijn rouwproces stagneerde en ik wist niet meer hoe ik verder moest. Ik had alles gedaan wat ik kon bedenken, was op en leeg. In deze passiviteit kon ik naar mezelf kijken en zien dat ik mijn verantwoordelijkheid moest nemen. Ik zag dat ik moest veranderen. Hoe, dat wist ik niet, maar ik stelde mezelf iedere keer de vraag: Willy, wat heb je nu nodig? En het antwoord was altijd goed voor mij. Ik ging dus mijn intuïtie volgen.

Gelukkig en wijs uit je rouw komen.
Door mijn intuïtie te volgen kwam er een einde aan mijn rouw en ben ik nu een gelukkige vrouw. Ik heb het verlies ten goede kunnen keren. En er is meer dan dat!

Verlies kan je diep raken. Rouwen is innerlijk werk en door te rouwen kom je in contact met die diepte, met een diep innerlijk niveau in jezelf. Hoewel je je in het begin misschien nog verzet om die diepte in te gaan, komt er een moment dat je deze strijd opgeeft en je laat meevoeren. Laat je dan leiden door je intuïtie, door je eigen wijsheid. Je wijsheid is namelijk op dat dieper innerlijk niveau en geeft je intuïtieve aanwijzingen.

Je intuïtie is je feilloze, innerlijke navigator.
Het is je spontane weten. Je intuïtie weet wat jij nu nodig hebt, wat goed voor je is, waar je gelukkig van wordt en waar je van kunt genieten. Je intuïtie heeft ook een perfecte timing, namelijk NU. Ze werkt 100 procent effectief.
Dus waarom zou je je intuïtie niet volgen?

We vinden het lastig om onze intuïtie te volgen, omdat we de afloop niet weten. Het gebeurt vaak dat we haar negeren. Dat is een gewoonte geworden. Het gevolg is dat we nadenken over de keuzes in ons leven. We wegen de voor- en nadelen, we zetten de plussen en de minnen tegen elkaar af. En dan nog hebben we moeite om te kiezen. Dat wordt veroorzaakt door onze intuïtie. Diep in onszelf weten we namelijk wat goed voor ons is en wat de volgende stap is. En op enig moment kan dat totaal niet matchen met de situatie of met de plussen en de minnen.

Het intuïtieve pad van de rouw
Een jaar voor de dood van Frank had ik mijn baan bij een bank (na 15 jaar) opgezegd om alternatieve geneeswijzen te studeren. Een droom was uitgekomen, maar die belandde met de studieboeken in de kast. Want er moest gerouwd worden.
En dat heb ik gedaan: diepgaand, actief, eigenwijs, moedig en met heel mijn hart en lijf.

Ik heb het intuïtieve pad gelopen in het land van verlies en rouw. Dat heeft me niet alleen een afgerond en vervullend rouwproces opgeleverd, want ik kan ontspannen en blij terugkijken naar mijn eerste liefde en naar mijn leven met hem. Door mijn intuïtie te volgen heb ik ook de studieboeken weer uit de kast gehaald, die droom waargemaakt, mijn talent ontdekt en nieuwe dromen gevonden.

Het is mijn intuïtie die me liet weten dat het tijd was om alles wat ik weet over verlies en rouw op te gaan schrijven. Dus begon ik met schrijven en onder mijn handen ontstond een eigen, unieke creatie waar mijn hart vol van was en al mijn cellen van ‘jubelden’. Mijn intuïtie bracht creatieve en mooie mensen op mijn pad, moeiteloos. Zij maakten de boeken nog mooier en beter. En ik genoot Voluit! En toen de boeken bijna af waren bleek dat ik een nieuw rouwmodel beschreven had: het Stappenplan voor een gezond rouwproces.  

Een uitnodiging
Mooi mens in rouw, ik nodig je uit je intuïtie te volgen. Ook als je niet rouwt ben je natuurlijk van harte uitgenodigd. Wees eigenwijs en moedig, herinner, huil en lach, voel je kracht. Want ja, er is geluk na de rouw, en jij bent dat waard!

‘Maar dat is toch geen omslag voor een boek over verlies en rouw?’
‘Klopt, dit is de omslag van het boek Effectief Rouwen om Voluit te Leven!’
Het maken van de omslag was een prachtig creatief en intuïtief proces. En ‘mijn’ illustrator en vormgever voelde heel goed aan wat ik wilde. Nogmaals mijn hartelijke dank, Richard Bijloo!

Ben je geïnteresseerd in de boeken Effectief Rouwen om Voluit te Leven? Lees dan hier verder.  Voor het Stappenplan voor een gezond rouwproces kun je hier verder lezen.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen of opmerkingen, laat het me weten. Je kunt me mailen en bellen: willy@effectiefrouwen.nl en 06 304 75 714. Ik antwoord altijd!