Zelfzorg bij rouw

Zelfzorg is goed voor jezelf zorgen met het doel gezond te blijven. Het is het vermogen om naar jezelf te kijken, vast te stellen of je goed voor jezelf zorgt en eventueel jezelf bij te sturen en te motiveren. Het is verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gezondheid. Dat geldt al in het dagelijkse leven. Als je rouwt vraagt zelfzorg nog meer aandacht: Zelfzorg+. 

Rouwen en verliesverwerking kunnen zeer intensieve processen zijn.
Vanaf het eerste moment vragen rouw en verliesverwerking veel energie. Er wordt een enorm appel gedaan op je denken, voelen en handelen, op je concentratie, je inschattingsvermogen, je flexibiliteit, je invoelend vermogen, je vooruitziende blik, je vermogen om (snel) beslissingen te nemen en je daadkracht. En dat alles ongetraind, zonder voorbeeld, stage of proefperiode, maar wel met een stekende pijn in je hart en een gat in je lijf en leven. Je gebruikt veel meer energie dan voorheen toen je je normale dagelijkse leven leidde.
Het is dus extra belangrijk goed voor jezelf te zorgen als je rouwt. Sterker nog: je rouwt én je doet aan zelfzorg+.

Rouwen en slapen
Slapen is belangrijk voor je lichaam. Je lichaam krijgt de tijd om te herstellen en weer energie op te laden. Je weet precies hoe je je voelt als je gisteravond te laat naar bed gegaan bent, toch? En neem je je dan ook voor om vanavond weer op tijd te gaan? Dat is zelfzorg.
Als je rouwt is het vaak niet makkelijk om in te slapen of om door te slapen. Er gaat zoveel door je hoofd, hart en lijf. Je wilt wel slapen maar het lukt je niet.
Ik geef hier geen slaapadvies, maar op het internet is veel informatie te vinden over slapen.

Je eigen slaap onderzoeken
Weet je hoeveel uren slaap je in je normale leven nodig had? Was je gewend om overdag dutjes te doen? Slaap je gemakkelijk in? Wordt je ’s nachts wakker? Maar de belangrijkste vraag is: Weet je hoe je lichaam laat weten dat je moet gaan slapen, liggen dan wel rusten? Het lichaam geeft signalen af die je mag volgen. Als je deze signalen kent en daar naar handelt, volg je de natuurlijke stroom van je lichaam, én de natuurlijke bewegingen van het rouwproces. Je lichaam weet precies wat het nu nodig heeft.

‘Ik voel de vermoeidheid achter mijn oogleden. Als ik mijn ogen dan even sluit, voel ik het ook in mijn benen. Als ik de vermoeidheid toelaat en ga liggen voor een dutje, kan ik daarna fris weer verder.’

Na een intense huilbui kan het heel verkwikkend zijn om even te gaan liggen. Het lichaam kan een herstel(half)uurtje echt nodig hebben. Als je baat hebt bij medicatie, gebruik dat dan.

Rouwen, eten en drinken
Tijdens een rouwproces kun je minder trek in je eten hebben. Op zulke dagen is je lichaam letterlijk het verlies aan het verwerken en wil er niets bij hebben. Zo simpel is het. Je hoeft je geen zorgen te maken als je daardoor afvalt. Mocht je door de verminderde trek kleinere porties eten, kies dan voor gezonde en verantwoorde voeding. Op het internet is ook over voeding genoeg te vinden. Blijf wel voldoende drinken. Je krijgt vanzelf weer trek in je eten. Je lichaam zal het laten weten.

Emoties hebben een grote invloed op eet- en drinkgedrag.
Je eet niet of nauwelijks, je snaait, je eet te snel, je hebt voorkeur voor bepaalde voeding, je eet te veel, je drinkt te veel. Dat heet emotie-eten. Emoties zijn de oorzaak van dit gedrag. Door te eten en te drinken heb je het idee dat je je beter gaat voelen. Hier ben je je niet altijd van bewust. Het is lastig om dit te stoppen omdat we nu eenmaal reageren op onze emoties.

De eerste stap is je bewust te worden van het feit dat je eet of drinkt omdat je je niet goed voelt, akelig, slecht, verdrietig, boos, of bang. Als je vervolgens gezond met je emoties omgaat zal het emotie-eten en drinken vanzelf verdwijnen.
Gezien vanuit zelfzorg+: jij weet wanneer je eet of drinkt omdat je lichaam het nodig heeft of omdat je emotioneel bent.

Lukt het jou om goed voor jezelf te zorgen? Of zijn er situaties (triggers) waarin je niet bij jezelf kunt blijven, en herkent wat ik hierboven beschrijf? Stuur me gerust en vrijblijvend een berichtje: willy@effectiefrouwen.nl. Ik antwoord altijd.

Zelfzorg+ als je rouwt is een hoofdstuk in het zelfhulpboek Effectief Rouwen om Voluit te Leven. Het boek beschrijft onder meer het Stappenplan voor een gezond rouwproces. Hier kun je meer lezen over de boeken Effectief Rouwen om Voluit te Leven.