Als je naaste dementie heeft

In deze blog gaat het om jou: de partner, zoon of dochter, kleinkind, zus, broer, zwager, schoondochter, vriend of vriendin, buurvrouw of buurman van je naaste die dementie heeft. Uiteraard is deze blog ook voor jou als je naaste een andere progressieve ziekte heeft.

Dementie is een progressieve ziekte waardoor de gezondheid van je naaste steeds verder achteruit gaat. Dat kan snel gaan, het kan ook langer duren. Maar de realiteit is dat het nooit meer goed komt. Dit feit te erkennen is een rouwmoment. En er komen nog veel van die momenten omdat je iedere keer weer wordt geconfronteerd met verlies van ‘een stukje van je naaste’.

Veranderingen
De mens die hij of zij was met zijn of haar eigenheid, kwaliteiten, talenten, humor, interesses, betrokkenheid en vitaliteit verandert. De mens waar je van houdt verandert in gedrag waardoor je hem of haar steeds minder herkent. De relatie met je naaste verandert, rollen draaien om en er kan een moment komen dat jij de beslissingen moet nemen. Dat jij verantwoordelijk bent geworden in een situatie die ook jou zo’n pijn doet.

Hoe ga je met al deze veranderingen om?
Hoe verlies je jezelf niet in deze hectische en emotionele situatie?
Hoe kun je gezond omgaan met de vele rouwmomenten?
Hoe kun jij balans in deze relatie brengen zodat je zingeving en waardering ervaart?

Zingeving en waardering
‘Ook ik heb te maken met dementie in mijn naaste omgeving. Zodra de diagnose was gesteld, realiseerde ik me dat ik een rouwproces was ingegaan. Om gezond met de nieuwe situatie om te kunnen gaan, ging ik lezen over de ziekte, heb ik lezingen van professionals bijgewoond en workshops gevolgd. Ik ben nu in staat om in ontspanning contact te maken met de ander, ik kan zien en voelen wanneer de ander ‘het niet meer weet’, ik weet hoe ik daar tactisch en met respect mee kan omgaan. Ik ben in staat om de rust te bewaren en de ander in zijn waarde te laten. Ik heb nu een beter contact met hem dan ooit en ik ben daar trots op. Ook in dit rouwproces kwam ik oude pijn tegen, heb ik dat kunnen helen en nog meer rust gevonden. Ik heb een nieuwe balans in onze relatie kunnen brengen waardoor ik zingeving en waardering ervaar. Ook dit rouwproces vervult en verrijkt me.’

Waar sta jij?
Op 21 september 2022 is het Wereld Alzheimer dag. Voor en op die dag zal je nog meer geconfronteerd worden in de media met je persoonlijke situatie. Er wordt aandacht gevraagd voor de ziekte, de zieke mens en het onderzoek naar mogelijke oplossingen.
Maar wie ziet jou? Wie luistert naar jou? En wie ondersteunt jou?
Ja, waar sta jij?

Want jij hebt te maken met je dementerende naaste die rouwt, met andere naasten die rouwen en met je eigen rouwproces. Het is veel!

Herken jij jezelf in deze blog? Neem gerust en vrijblijvend contact met me op als je wilt reageren: willy@effectiefrouwen.nl. Ik antwoord altijd.

Of lees meer blogs:

Als je samen met mij wilt onderzoeken waar jij staat, meer kracht en rust wilt ervaren, lees dan verder over de workshops en over persoonlijk rouwinzicht.