De emotionele achtbaan van de rouw

Ken je dat gevoel?
Een klein onrustig dingetje in je buik? Later gevolgd door een ongemakkelijke knoop?
Of een beetje onrust rond je hart dat langzaam overgaat in een beklemmend gevoel?
Voel je de tranen achter je ogen branden maar duw je ze iedere keer weg?
Sta je met samengeknepen handen maar houd je je in?
Dan heb je een kaartje gekocht voor de achtbaan, op de kermis van de rouw.

Wat is een emotionele achtbaan?
De emotionele achtbaan is de golf van emoties die tot ontlading komt nadat je je emoties eerst hebt onderdrukt. Na de ontlading ga je opnieuw je emoties onderdrukken. Je emoties stapelen weer op in je lichaam tot de volgende uitbarsting. En zo gaat het oneindig door. Kijk maar naar de beweging van het cijfer 8, die kun je eindeloos herhalen. De Engelse term rollercoaster wordt ook veel gebruikt.

Hoe ontstaat de emotionele achtbaan?
Ik heb het hierboven al gedeeltelijk beschreven. Je uit je emoties niet, maar onderdrukt je emoties. Je emoties stapelen op. En dan is daar de spreekwoordelijke laatste druppel en ‘houd je het niet meer’. Je wordt over-emotioneel; alles komt er in één keer uit. Je kunt niet stoppen. Het stopt pas wanneer alles voor dat moment eruit is. Dat is in eerste instantie wel een opluchting, je kunt weer verder. En je gaat weer verder op de manier zoals je gewend bent met je emoties om te gaan.

Wat is de oorzaak van je emotionele achtbaan?
Vanaf ons jonge kind-zijn hebben we onszelf gedrag aangeleerd, een manier, hoe we met onze emoties omgaan. Deze manier hebben we gezien in onze omgeving (ouders, opvoeders) en dat hebben we overgenomen, gekopieerd. Deze manier helpt ons in het dagelijkse leven; we kunnen prima functioneren en ons staande houden. Totdat er een situatie in ons leven ontstaat waarbij zoveel emoties naar boven komen dat deze manier niet meer toereikend is. Bijvoorbeeld bij verlies en rouw.
De oorzaak van de emotionele achtbaan is het onderdrukken van je emoties: je niet uiten, niet benoemen, niet toegeven.
De oorzaak voor het onderdrukken is dat we bang zijn voor onze emoties.
De oorzaak van onze angst voor emoties is dat emoties onprettige gevoelens zijn. Boosheid, verdriet, angst, woede, jaloezie, haat, schuld, schaamte; we willen het niet voelen, het doet pijn.
Verstoren emoties in ons dagelijkse leven al onze innerlijke rust en ontspanning. Bij verlies en rouw is dat het meervoudige.

Waarom is je opluchting maar van korte duur?
Het uiten van je emoties geeft altijd opluchting. Alleen de manier waarop je je emoties hebt geuit kan zo zijn dat je achteraf spijt hebt van je uitbarsting. Je schaamt je, je voelt je schuldig of je vindt dat je overdreven hebt gereageerd. En daarmee is de opluchting weg en beginnen je emoties alweer te stapelen. Vermoeiend hè?
Heb je ook gevoeld hoeveel energie en kracht er zit in je uitbarsting? Best heftig en spannend. Dat is dezelfde energie en kracht die je hebt gebruikt om je emoties te onderdrukken, eronder te houden en jezelf te beheersen. Het is heel vermoeiend en zo zonde van je energie.
Als je rouwt is dat extra vermoeiend, het lijkt wel of de achtbaan extra snel gaat. Je hebt geen tijd om op adem te komen. En dat kan je het gevoel geven dat je bent overgeleverd aan een onvoorspelbaar proces waar misschien wel nooit een einde aan komt.

Hoe stap je uit de emotionele achtbaan?
Wil je uit deze achtbaan? Heb je je al vaker voorgenomen om de volgende keer rustig te reageren? Wil de volgende keer gewoon kunnen zeggen wat je wilt, wat je nodig hebt of wat je dwars zit. In plaats van te schreeuwen. Wil je kunnen huilen als je de tranen voelt opkomen?
Je stapt uit deze achtbaan door je emoties toe te geven. Iedere emotie!

Je emoties toegeven en benoemen
Toegeven is een innerlijke beweging van je hart. Je geeft toe aan jezelf dat je verdrietig bent, boos, bang, dat je je schuldig voelt of schaamt. En je benoemt de emotie. Het is een krachtige, liefdevolle houding vanuit je zelf, voor jezelf. Een ander is daar niet bij betrokken.
Door toe te geven creëer je ruimte voor jezelf in het gebied van je hart. Je vergroot het werkingsveld van je hart.  In deze ruimte lost de emotie op. Deze emotie komt nooit meer terug. Dat is het zelfhelend vermogen van de mens. Iedereen kan dit. Ieder mens heeft dit vermogen.

Mooi mens in rouw,
door toe te geven open jij je hart voor jezelf.
Je bent niet je emoties.
Je bent mens met emoties
en die kun je zelf oplossen.

Zit jij ook weleens in de achtbaan en heb je je voorgenomen om het de volgende keer niet meer zo ver te laten komen? Ik hoop dat ik je met deze blog heb geholpen.
Ik vind het fijn als je je ervaringen met mij wilt delen. Ook voor vragen en opmerkingen sta ik je graag te woord. Stuur gerust een berichtje naar willy@effectiefrouwen.nl. Ik reageer altijd.

Vind je deze blog interessant en wil je meer lezen over Effectief Rouwen, meld je dan aan voor de volgende blog.