Effectief Rouwen is óók compassie met jezelf hebben

In het woordenboek staat compassie uitgelegd als ‘medelijden’ (met iemand). Dat voelt zwaar en er zit geen beweging in. In deze blog laat ik je een veel lichtere en warme mogelijkheid van compassie zien en nodig je uit deze compassie in je leven toe te laten.

De innerlijke rechter
We kunnen hard en streng voor onszelf zijn. We vinden onszelf bijvoorbeeld lelijk, dik, dun, lui, dom, zwak, slap, een loser. Dat is de stem van de innerlijke rechter. Deze rechter is niet zo tevreden over ons handelen, onze prestaties en onze uiterlijke verschijning. Hij of zij ziet vooral onze fouten en tekortkomingen. De innerlijke rechter heeft ook altijd commentaar. We doen het nooit goed. De innerlijke rechter oordeelt over ons. Door deze oordelen ontkennen we onszelf.

Wat is compassie?
Compassie is het helend vermogen van je hart om jezelf te zien zonder oordelen. Ze brengt de innerlijke rechter tot rust. Het wordt stil in je hoofd. Je lichaam ontspant en je komt tot rust.
Als je compassie toont, kijk je met zachte, milde ogen naar jezelf; naar je denken, je voelen, je willen en je handelen. Je ziet dat je je stinkende best doet en dat het toch niet uitpakt zoals je had gedacht. Je weet dat je er alles voor doet en toch gaat het niet zoals je wilt.

Compassie is zacht en komt uit je hart. Ze geeft je een warm en oprecht gevoel over jezelf. Je ziet jezelf. Misschien komt er een lichte, vertederde glimlach rond je mond of kun je hartelijk lachen om je eigen denkkronkels, gedoe en geklooi. Je bent begaan met jezelf. Je kunt zelfs bewondering voor jezelf gaan voelen. Dat is compassie!

De kracht en heling van compassie
Compassie voelen is een krachtige kwaliteit van je hart. Het is een innerlijke beweging vanuit jezelf vóór jezelf. Je kijkt vanuit je hart naar jezelf met zachtheid en mildheid. In deze zachtheid en mildheid lossen je oordelen op.
Als oordelen niet meer in de weg staan kun je jezelf beter zien. Je kunt zien waarom je zo hebt gereageerd of gehandeld. Je kunt dan ook zien hoe je eventueel een volgende keer in een vergelijkbare situatie wilt handelen of reageren. Dat is de heling van compassie.
Compassie is een aanzet tot zelfreflectie.

Unieke rouwreacties en compassie
Ieder mens heeft zijn eigen unieke rouwreacties. We zeggen dan dat we rouwen op onze eigen manier en in ons eigen tempo. Toch kunnen mensen die rouwen zich schuldig voelen of schamen voor hun gedrag. Zelf bestempelen ze het als raar, als niet normaal. Terwijl hun rouwreacties juist uniek en volkomen gezond zijn!
In een rouwproces is het heel gezond om compassie met jezelf te hebben want je ontspant en komt tot rust. Je voelt je lichter en je voelt meer liefde voor jezelf. En deze ervaringen zorgen voor een stabiele basis om te rouwen en verder te komen in je proces.

Hieronder staan voorbeelden waarbij je mogelijk compassie met jezelf wilt toelaten. Misschien herken je een van de volgende situaties:

Je houdt jezelf groot en sterk.
Je wringt jezelf in bochten.
Je blijf eindeloos proberen.
Je werkt keihard.
Je haast en rent.
Je houdt vol of je volhardt.
Je doet jezelf tekort.
Je snoept, drinkt of eet te veel.
Je gaat te laat naar bed.
Je vergeet weer wat.
Je ligt lui op de bank.

Heb jij compassie met jezelf?
Ik heb compassie met jou. Ik weet hoe het voelt om te worstelen met het verlies, met alle emoties en de nieuwe situatie. Ik weet hoe is om mezelf in bochten te wringen, mezelf groot te houden en dan ineens toch vol geconfronteerd te worden. Ook ik reageerde lang niet altijd correct, vriendelijk, geduldig, rustig of ontspannen. Maar daar heb ik compassie mee.
Heb jij ook compassie met jezelf?

Ik ben benieuwd of jij compassie hebt met jezelf? Of dat deze informatie nieuw voor je is.
Wil je dat met me delen? Stuur me een berichtje: willy@effectiefrouwen.nl. Ik antwoord altijd. Je kunt me natuurlijk ook bellen: 06 304 75 714.

Ik wens je veel compassie!