Innerlijke bewegingen in het rouwproces

Afgelopen week gaf ik bij een welzijnsorganisatie een workshop intuïtief tekenen aan een groep mensen die een traject volgen: Mantelzorger in rouw. De specifieke vraag van de begeleiders van het traject was om een creatieve invulling te geven. Nadat ik de verschillende mogelijkheden had laten zien, kozen ze voor het thema Golven is stromen. Dat zou het best passen. We waren allemaal enthousiast!

Terwijl ik alle spullen klaarleg, vraagt één van de begeleiders of ze ook mee kan doen.
Ze zegt: ‘Ik heb dit nog nooit gedaan, en ben erg nieuwsgierig.’
‘Natuurlijk’, zeg ik.
De andere begeleider wil ook graag meedoen. Ook zij had nog nooit intuïtief getekend.

En zo begin ik met de workshop, waarvan de deelnemers niet van te voren wisten welke vorm van creativiteit op het programma staat. Maar dat geeft niet. Ik ben inmiddels wel gewend aan de opgetrokken wenkbrauwen, de schrik in de ogen, het zenuwachtig op de stoel bewegen. Ik zie ze denken: … als ik dit had geweten ….

‘Je kunt het niet verkeerd doen’, zeg ik. ‘Het hoeft niet mooi, en het hoeft ook niet af’.

Ik neem altijd ruim de tijd om op te starten, omdat deelnemers dat vaak nodig hebben. Ze hebben bijvoorbeeld nog veel gedachten, twijfelen aan hun tekenvaardigheden of zijn nerveus omdat ze niet weten wat er gaat gebeuren. Door hen eenvoudige opdrachtjes aan te bieden, nodig ik hen uit om in het hier en nu te komen. Ze kunnen daardoor meer ontspannen en hun aanvankelijke behoedzame, soms sceptische houding verandert naar meer openheid, ontvankelijkheid en nieuwsgierigheid. Dat gaat helemaal vanzelf.

Mijn uitnodiging is een innerlijke beweging. De veranderde houdingen van de deelnemers zijn ook innerlijke bewegingen.

Het rouwproces bestaat uit opeenvolgende innerlijke bewegingen. Het is een stroom die beweegt, verandert, soms kabbelt, soms stagneert, soms snel doorstroomt. Daarom kozen de begeleiders voor Golven is stromen.

Golven tekenen werkt opladend, harmoniserend en ontladend. Het brengt je in contact met de eigen stroom van je leven. Deze stroom kun je in je lichaam ervaren. Je kunt je gewaarworden hoe het is om mee te stromen met wat er is en hoe het voelt als het niet doorstroomt. In een rouwproces is het tekenen van golven dan ook zeer effectief.

Als je meer wilt weten over de innerlijke bewegingen van het rouwproces kun je onderstaande video bekijken. Daarin worden de stappen van het Stappenplan voor een gezond rouwproces uitgelegd.

Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar het intuïtief tekenen? Lees dan hier verder over de workshop die ik geef. En ook bij de sessies Rouwinzicht bied ik het intuïtief tekenen aan.

Het kan voelen alsof het leven stilstaat.
Alsof het niet meer stroomt.
Maar het leven kan niet niet-stromen.
Het leven ís de stroom.

Willy

Uit: Effectief Rouwen om Voluit te Leven

Heb je naar aanleiding van deze blog een vraag, opmerking of wil je iets met me delen? Stuur gerust een berichtje naar: willy@effectiefrouwen.nl. Ik antwoord altijd.