Je bent hier niet alleen in.

Lezing: Aandacht voor verlies en rouw (Zoetermeer, 7-9-2019)

Hoe neem je rouw, verdriet en verlies mee in je dagelijkse leven? Hoe ga je daarmee om? Soms of vaak stop je dat weg om door te kunnen gaan en soms stapel je dat dagen achtereen op. En dan denk je: ‘Hoe nu verder?’.

Om aandacht te geven aan je gevoel en daar bewust mee om te gaan en te ervaren kwamen op zaterdag 7 september mensen samen in het pittoreske Adventskerkje in Zoetermeer.

Naast herkenbare verhalen en tips om bij jezelf te voelen hoe jouw ervaringen zijn, leidde Willy de aanwezigen door vele herkenbare verhalen en emoties. Wat fijn om te merken dat meer mensen hetzelfde doormaken en dat het voor een ieder een weg is om te gaan.

Aandacht voor jezelf ‘Hoe gaat het vandaag met je’, ‘Wat heb je vandaag nodig’. Hoe reageert de omgeving op jouw verdriet en rouw en hoe reageer jij daarop?

Het Stappenplan voor een gezond rouwproces helpt je daarbij, het is een wijze waarop je met jezelf en je rouw aan de slag kunt gaan. Wellicht niet elke dag even actief, maar geleidelijk ervaar je dat je sterker en evenwichtiger wordt.

Er heerste een rustige sfeer waarin in vertrouwen kon worden gedeeld, met een lach en een traan. Na afloop een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij gaf de mensen de ruimte om met elkaar na te praten en jezelf in de ander te herkennen. Je bent hier niet alleen in.

Een wandeling door het schattige kerkje die voor vele doeleinden wordt gebruikt maakte de middag compleet. Het was een fijne, betekenisvolle en leerzame middag.

Dank je wel, Willy

Karen