Reviews

Begrijpelijk, praktisch en natuurlijk

‘Nooit gedacht dat er zoveel te ontdekken viel over mezelf. Dat is ook het mooie van het zelfhulpboek en werkboek; dat je nieuwe dingen over jezelf ontdekt. Dat vind ik toch wel erg leuk. Mensen moeten die stap in zichzelf willen en durven zetten.
Duizend maal dank, lieve Willy, voor wat jij hebt gemaakt en voor jou zijn. Dankjewel dat je dit proces begrijpelijk, praktisch en natuurlijk hebt gemaakt. Ik hoop dat nog vele mensen hun weg naar jou zullen vinden.’

Samen met mijn dochter en zusje besloten we om deze workshop te doen.

Vorig jaar heeft onze moeder en oma haar aardse leven verlaten.
Mijn dochter attendeerde me op een artikel over HSP en rouwen op de website Effectief Rouwen. Dit artikel bracht veel herkenbaarheid en begrip. Ook las ik op deze website over de workshop ‘Geef kleur aan je rouw’. Samen met mijn dochter en zusje besloten we om deze workshop te doen. Dat was op 26 januari 2023. Het was een warm ontvangst bij Willy thuis. Een serene en rustige plek. De fijne en liefdevolle energie van Willy was direct voelbaar. Ze had veel begrip en respect voor onze gevoelens. Kan erg goed luisteren en aanvoelen. Ze geeft ruimte en rust aan iedereen om te ‘zijn’ in dat moment. We voelden ons op ons gemak. Daardoor konden we ook open en eerlijk vertellen.
Het inkleuren begon speels en was leuk om te doen. Terwijl wij rustig aan het kleuren waren, ‘zorgde’ Willy voor ons door een vers kopje thee te zetten. Er werd tijd genomen om een ieders tekening persoonlijk te bespreken. Dat gaf veel inzichten en duidelijkheid waarmee we verder kunnen. Daarnaast was het een fijne en bijzondere ervaring om dit samen met mijn dochter en zusje te doen: onze ‘vrouwen lijn’.
Dankjewel Willy voor je tijd en je ruimte, voor je inzichten, liefde en energie en dat je je huis hiervoor openstelde.
Ik kan iedereen, die worstelt met het rouwproces of hulp/andere inzichten nodig heeft daarbij, aanraden om deze workshop van Effectief Rouwen te volgen.

… een soort van thuiskomen bij jezelf.

Ik had behoefte en wilde duidelijkheid en advies rondom rouwen.
Door de sessies Rouwinzicht met Willy ben ik zoveel meer te weten gekomen over mijzelf. Hoe ik in het leven sta maar ook wat ik mag en kan doen. Willy heeft me daarin fantastisch begeleid en laten zien dat je mag zijn wie je bent! Ze heeft me zoveel duidelijkheid gegeven. Ik voel me zoveel meer mens. Gek hè, maar vooral na de laatste sessie lijk ik herboren! Helder! Dat is het sleutelwoord.

Met Willy werken is geen werken maar een soort van thuis komen bij jezelf.
Ze kan heel goed luisteren maar ook aanvoelen wat iemand voelt en beleeft.

Verlangen en zoeken naar veiligheid

Voor mijn gevoel bleef ik vastzitten in het rouwen om het verlies van mijn moeder. Ik wilde graag nieuwe inzichten om te zien of dat ook het geval was.
Het mooiste resultaat is dat ik contact heb gemaakt met mijn diepere gevoel; het verlangen en zoeken naar veiligheid. Ik heb ervaren dat dat in mijzelf aanwezig is, dat alles in mijzelf aanwezig is. Ik heb ervaren dat ik er al ben en niet verder hoef te rouwen.

Willy is een vriendelijke, open, zachte vrouw waarbij je je direct welkom en veilig voelt. Ze stelt vragen die je naar een dieper gevoel in jezelf leiden. Alles is bespreekbaar.

Ik sta te popelen om te beginnen!

‘Ik had het niet meer naar mijn zin op het werk en met mijn naaste collega. Ik wist niet of ik aan deze relatie moest werken of een andere werkplek moest zoeken. Na de workshop Intuïtief Tekenen bij Willy heb ik de stap genomen om te solliciteren en meteen ander werk gevonden. En in september start ik met de opleiding holistisch kindercoach. Ik sta te popelen om te beginnen!

Willy is een warme, rustige, betrokken vrouw. Ze geeft op respectvolle manier respons op de tekening die je maakt. Mijn tekening en Willy’s feedback gaven me een heel goed inzicht in de situatie waarin ik verkeerde.
Gun jezelf dit moment van rust en bezinning!’

Alleen al de term ‘Effectief Rouwen’, ik ga er gelijk van aan.

Daar stond ik dan, nu bijna 2 jaar geleden: in de badkamer met een stuk oud behang op de muur geplakt en een kwast in mijn hand. Mijn rouwcoach had tegen mij gezegd dat ik intuïtief moest tekenen. Ik had geen idee hoe of wat ik moest tekenen, ik heb dingen getekend die ik bedacht. De tekening werd niet besproken of behandeld, het voelde onaf.
Nu bijna 2 jaar en een verlieskunde opleiding verder krijg ik toevallig het 6 stappenplan van Willy van Leeuwen te leen. Alleen al de term ‘Effectief rouwen’, ik ga er gelijk van aan. Ik blader door de boeken, ik lees stukjes en ik ben zo enthousiast dat ik het meteen koop: dit moet ik hebben! In dit boek word je stap voor stap meegenomen, oefeningen worden opgebouwd en uitgelegd. Het zijn oefeningen op verschillende (creatieve) vlakken die me doen voelen en inzichten geven over mij en mijn rouwproces. Het wordt zichtbaar met welke emoties ik nog te dealen heb. Tijdens de oefeningen wordt ook zichtbaar hoe mijn proces verloopt, heel bijzonder om dit terug te zien in mijn creatieve uitingsvormen.
Bij een van de oefeningen stond ik opnieuw in de badkamer met een stuk behang op de muur. Dit keer was het echt intuïtief te tekenen. In het stappenplan van Willy, wordt het intuïtief tekenen opgebouwd. Nu hoefde ik niet na te denken hoe de oefening moest, ik heb het gewoon gedaan, intuïtief zoals de bedoeling was. Het kwam gewoon. Zo bijzonder dat ik met deze methode leerde wat met een persoonlijke coach niet is gelukt. (De badkamer is een eigen toevoeging, omdat ik daar onbeperkt kan kliederen en het geklieder heel makkelijk kan schoonmaken.)
Het mooie in het stappenplan is dat er uitgelegd wordt hoe je naar een tekening kan kijken om deze te analyseren. Ik kan nu ook kijken naar de tekening wat zegt deze mij of beter, wat vertelt mijn onderbewuste mij.
Ik heb nog niet alle oefeningen gedaan, maar dat gaat zeker komen. Voor mij zou het een goede methode zijn geweest tijdens mijn rouwproces (dat overigens nooit af is). Terugkijkend zou het ook voldoende zijn geweest voor mijn rouw, welke heftig was maar wel gezond.
Willy, dankjewel voor deze methode! Ik doe nog steeds oefeningen wanneer ik daar behoefte aan heb. Ze geven me inzicht en brengen mij verder. Als coach (business en verlies) ben ik je dankbaar voor de inzichten die ik vanuit het 6 stappenplan heb gekregen. Ik heb er ook mijn rugzakje mee aangevuld om anderen verder te helpen.
De 6 stappen methode kan ik van harte aanbevelen!

De essentie van wat ik wil overbrengen met mijn kunst

Ik heb Willy benaderd voor mijn afstudeerproject, omdat ik op zoek was naar een bedrijf dat zowel verstand heeft van kunst als van rouw. Eerlijk gezegd kon ik weinig bedrijven of mensen vinden die zich daarop specifiek toeleggen, of ze benadrukken het niet zo duidelijk. Wat mij aantrok op de website van Effectief Rouwen is dat dit juist heel expliciet stond beschreven, en daardoor leek Willy mij een geschikte persoon om mee samen te werken. Ik waardeer het dat zij de combinatie van kunst en rouwen begrijpt.Ik hecht enorm veel waarde aan het gesprek dat we bij haar thuis aan tafel hebben gehad, waar we brainstormden en praatten over rouw en kunst. De vraag die Willy me toen stelde: ‘Maar wat voor sfeer wil je echt creëren?’, raakte me en was voor mij een belangrijk inzicht. Ik besefte dat ik wel van alles kon verzinnen, maar dat het uiteindelijk draait om het gevoel en de sfeer die ik wil oproepen op zo’n moment. Door Willy’s vraag ben ik gaan nadenken over de essentie van wat ik wil overbrengen met mijn kunst en hoe ik een betekenisvolle impact kan hebben op mensen die rouwen.Ik zou mensen ten zeerste aanbevelen om met Willy samen te werken. Ze straalt een fijne energie uit en het is prettig om goede en open gesprekken met haar te voeren. Bovendien vind ik haar kijk op rouw erg inspirerend.

Je bent nooit te jong om te leren rouwen.

Wij van de MIND Young Studio wilden een podcast maken over rouw. Je bent nooit te jong om te leren rouwen. Het is iets waarvan je als jong persoon denkt niet zo snel mee te maken te krijgen, tot het je wel overkomt… Zo overkwam het mij ook dat ik plotseling een vriend verloor. Een rouwproces is iets wat onvermijdelijk is, en je in meerdere vormen kan tegenkomen in je leven. Daarom is het juist goed om hier over te spreken en te leren hoe je dit gezond/goed kan doen.

Ik heb mooie inzichten opgedaan. Bijvoorbeeld dat rouwen onderliggende emoties/onverwerkte dingen in je naar boven kan halen. Daar was ik niet eerder bewust van. Ook hoeft rouwen niet alleen negatief te zijn maar kan het je helpen dichter bij jezelf te komen. Iedereen rouwt op zijn manier en tempo en dat is prima. Het hoeft niet alleen te gaan om het verliezen van een persoon, maar het bestaat ook bij ander verlies en verandering in je leven.

Ik adviseer andere mensen om met Willy te werken omdat ze een mooi, lief en open persoon is met het hart op de juiste plek. Ze voelt anderen goed aan en weet wat je nodig hebt.

Hier kun je de podcast beluisteren.

Rustmoment in een hectisch onzeker bestaan

Willy was vanaf mei 2013 gedurende 5 jaren bij ons Inloophuis betrokken als vaste activiteitenbegeleidster voor de workshop Intuïtief Tekenen, zij verzorgde deze activiteit tweemaal per maand voor onze gasten.
Door haar enthousiasme, rust, betrokkenheid en inlevend vermogen heeft zij deelname aan deze activiteit voor vele van onze gasten een waardevolle aanvulling weten te maken in hun leven. Laagdrempeligheid staat bij Willy voorop en zij hanteert daarbij als uitgangspunt dat iedereen kan tekenen. Op een subtiele, begripvolle en geduldige wijze liet zij onze gasten stapsgewijs ervaren dat iedereen kan tekenen en vervolgens gaf zij, in duidelijke en begrijpelijke taal, uitleg over de gemaakte tekeningen. Hierdoor wist zij gasten moeiteloos voor deze activiteit te winnen en het maakte ook dat de gasten buiten de lessen om vaak thuis verder gaan met tekenen. Zij legden de gemaakte tekeningen vervolgens voor aan Willy voor een toelichting en op maat feedback. Deelname aan de activiteit ‘intuïtief tekenen’ betekende voor onze gasten vaak een rustmoment in een hectisch onzeker bestaan. Door de aandacht die het tekenen vroeg, maakten zij het hoofd ‘leeg’ en dat was ontzettend verrijkend en ontspannend.

Wij zijn blij met de getoonde inzet van Willy en kijken terug op een fijne en waardevolle samenwerking.

‘ … het meest volledige en praktische boek …’

Het boek Effectief Rouwen is het meest volledige en praktische boek dat ik tegenkwam als je zelf met rouw te maken hebt en daar iets mee wil doen of iemand in rouw wil helpen. Het beschrijft op een begrijpelijke wijze hoe rouw het beste kan worden beleefd en hoe je gezond met emoties kunt omgaan. Een werkboek van dezelfde auteur helpt je om er zelf mee aan de slag te gaan. Een duidelijk stappenplan ondersteunt de lezer daarbij, dat biedt structuur en houvast. Een echte aanrader voor iedereen die zelf rouwt of iemand in de omgeving heeft die met rouw heeft te maken.

… wat me het meest raakte …

Ontvangen review over de presentatie van het Stappenplan voor een gezond rouwproces op 19-9-2020 bij Op Hodenpijl.

Ik vond het fijn.
Een jaar geleden is mijn zus na drie en een halve week ziek zijn plots overleden. Het is een intens missen wat ik dit jaar ervaar. Ik herken veel van wat je vertelde, maar wat me het meest raakte was dat ieder mens het in zich heeft om gelukkig te worden en dat je vertelde in de rouw gaat het om jou. Je kunt jezelf beter leren kennen. Het volgen van je intuïtie is zo belangrijk.
Dat stuk miste ik tot nu toe, mijn eigen rol in het geheel.
Dank voor dit inzicht.

Veel liefs,

De omwenteling naar vooruit kijken en leven

Mijn probleem was de vicieuze cirkel van rouw waar ik in zat na het overlijden van mijn vrouw. Dit uitte zich in futloosheid en depressiviteit. Ik ervaar dat rouwen niet na een korte periode voorbij is maar dat het een langdurig proces is waarbij de coaching van Willy mij handvatten biedt om door dit proces te gaan. Het grootse resultaat dat ik heb bereikt is dat ik niet meer terugkijk naar wat ik niet meer heb maar vooruit wil gaan en energie heb om hierin stappen te nemen. Deze 180 graden verandering heb ik alleen kunnen maken met de hulp en adviezen van Willy.

Ieder mens krijgt vroeg of laat met rouw te maken. Schaam je niet om hulp te vragen om ‘effectief te rouwen’ en zo de omwenteling te maken van terugkijken en rouwen naar vooruit kijken en leven. Jouw dierbare zit in je hart: Willy leert je hier op een positieve en respectvolle manier mee om te gaan en vooral vooruit te kijken en overeenkomstig te handelen.

… ook een expert betrekken …

De reden dat ik informatie over rouw heb gevraagd was, omdat ik een schoolopdracht moest maken waarbij ik een artikel moest schrijven over een aangrijpende gebeurtenis die binnen mijn familie is gebeurd. Ik koos er voor om over het overlijden van mij opa te schrijven en hoe mijn oom dit heeft meegemaakt. Ik moest voor deze opdracht ook een expert betrekken in mijn artikel. Hiervoor ben ik op internet gaan zoeken naar mensen die toevallig therapie geven in het rouwen of gewoon veel van rouwen af weten en toen kwam ik al snel bij Willy terecht!
Het eindresultaat dat ik met het artikel heb behaald, was een 7,0.
Ik zou andere mensen adviseren Willy te benaderen voor informatie over verlies of rouw omdat ze er veel over weet maar ook omdat ze heel snel antwoord geeft via de mail. Ik zelf vond dit heel prettig omdat ik snel antwoord kreeg op mijn vragen!

‘Een persoonlijke weg mét hulp’

In mijn werk kom ik vaak mensen tegen die met rouw en verlies te maken hebben. Om hen op het pad van Effectief rouwen te brengen wilde ik zelf zien hoe het Stappenplan eruit ziet.

Het Stappenplan is heel troostrijk voor mensen om te weten dat rouwen een keer afgelopen is! En dat rouwen kan transformeren naar een goede toekomst met mogelijkheden en zingeving. En ook dat rouwen heel persoonlijk is maar dat de stappen die Willy heeft beschreven zo logisch zijn dat ze voor ieder een houvast bieden.

Veel mensen hebben het idee dat rouwen iets is wat je alleen moet doen. Mensen zoeken vaak pas hulp als zij helemaal zijn vastgelopen. Ik beveel dit Thuis-traject aan omdat het juist ondersteuning biedt in het ‘alleen’ rouwen, thuis in eigen sfeer. Een persoonlijke weg mét hulp.

– een waar cadeau!

‘Wat een prachtige workshop heb ik van Willy mogen ontvangen! Ik ging er zonder verwachtingen en als nieuwe ervaring in. Natuurlijk had ik voor aanvang wel het beeld ‘gewoon’ te gaan tekenen met mooie vormen en kleuren wat mogelijk iets over mij verteld. Alleen dat de intuïtieve en unieke werkwijze van Willy mij tot zo’n inzicht wist te brengen wat mij zó diep raakte had ik nooit gedacht – een waar cadeau!

Willy begeleidt je van begin tot eind als een coach door nieuwsgierig, betrokken en helder in haar communicatie te zijn waarbij het verhaal in de tekening zich als vanzelf ontvouwt, jouw verhaal. Wat we begonnen als een kennismaking met intuïtief tekenen is een individuele sessie geworden. Ik raad dit iedereen aan en ik kijk uit naar de volgende workshop’.

Ruimte om je eigen gevoel te blijven volgen

In een blog over afscheidsrituelen maakte Willy op een hele heldere manier duidelijk waarom een goed afscheid zo belangrijk is. Ik moest toen weer denken aan het moment zo’n  20 jaar geleden toen ik het huis uit ging. Hierbij heb ik het afscheid van mijn huis en ouders gemist. Af en toe borrelt de pijn van het gemis op en na het lezen van deze blog hoopte ik misschien wat tips te krijgen over mijn situatie door Willy een mail te sturen.

Ze stuurde heel snel een reactie en er werden mogelijkheden aangereikt die ik heb toegepast en mij hebben geholpen dit op een liefdevolle en vredige manier af te sluiten.

Ik vind het prettig dat Willy goed kan luisteren en inleven. De hulp en ideeën worden niet op een dwingende manier maar heel liefdevol gebracht wat ruimte geeft om je eigen gevoel te blijven volgen.

Willy heeft me weer moed gegeven en inzichten

Ik heb Willy benaderd voor een consult omdat ik graag met een professional wilde praten over mijn grote verlies en om inzichten te krijgen. Mensen om mij heen zeggen: Sterkte en een ieder gaat zijn weg. Ik denk dat het zo werkt in het dagelijkse leven. Natuurlijk zijn er ook mensen die steun geven, zelf ook een verlies gehad hebben, maar die zijn op 1 hand te tellen.

Resultaat: Ik voelde een blij gevoel toen ik wegging. Natuurlijk krijg ik dagelijks nog de tranen in mijn ogen over mijn kostbaarste verlies, maar Willy heeft me weer moed gegeven en inzichten.

Willy is een lieve vrouw met een aangename stem en iemand die echt luistert (wat zo belangrijk is). Het was een eindje rijden maar zeker de moeite waard. En als ik iemand tref die ook zo worstelt, dan ga ik zeker adviseren om contact op te nemen met Willy.

Veel herkenning in alles

Als uitvaart ondernemer kom ik dagelijks in aanraking met mensen die een dierbaar persoon zijn verloren. Dat is de reden dat ik het Thuis-traject voor rouw heb aangeschaft. Ik ervaar dat de mensen die ik in die dagen mag begeleiden voor heel veel vragen komen te staan waar ze op dat moment geen antwoord op hebben. Praktische vragen, maar ook emotioneel komen de mensen voor dilemma’s en vragen te staan waar ze op dat moment geen antwoord of oplossing voor hebben of niet weten hoe ze er mee om moeten gaan.

Ik heb het Zelfhulpboek gelezen om zo een globaal beeld te krijgen wat Willy tijdens haar persoonlijke proces door de jaren heeft ervaren na het overlijden van haar man.

Na aanleiding van een overlijden heb ik de set al een enkele keer, ‘als het zo ter sprake kwam’, aan mensen gegeven als inspiratiebron. Als de mensen het boek hadden gelezen en ik het na een aantal weken weer terug kreeg, gaven ze aan dat ze er zeker veel aan hebben gehad, en nog steeds, aangezien het rouwproces niet in tijd is uit te drukken. ‘Veel herkenning in alles’, kreeg ik dan te horen. En ook met de tips die werden gegeven kunnen de mensen wel degelijk iets mee.

… een mooier en vollediger leven creëren …

De lezing die Willy van Leeuwen op 20 januari 2020 bij ons hield was overzichtelijk, intiem en verhelderend. Vooral het inzicht dat het mogelijk is om vanuit een ondenkbaar groot verlies een mooier en vollediger leven te creëren is ‘mind blowing’ Het is een aanrader om haar uit te nodigen om te spreken voor een groep of voor een zaal met geïnteresseerden.

… en raakte direct mijn kern …

Mijn vraag was: wat beweegt mij en roert mij in mijn diepste wezen?
Na onze sessie is het grootste resultaat dat ik nu weet wat ik onbewust al wist en wat zichtbaar is geworden.
Wat mij roert is het zien van onbaatzuchtigheid, in alle vormen.
Ik heb binnen een week 2 projecten,  die in mij borrelen en die mij raken, leven ingeblazen.

Willy, jouw unieke methode is zo verhelderend en raakte direct mijn kern, waar het om gaat.
Dank je wel daarvoor! Ik zal iedereen die een vraag heeft of ergens meezit naar jou doorverwijzen!

Liefs

‘…, maar morgen kan alles anders zijn.’

Ze heeft het Thuis-traject voor rouw gekocht en na drie maanden vraag ik haar hoe het met haar gaat en of ze baat heeft bij de boeken en de oefeningen.

In haar antwoord vertelt ze dat het goed met haar gaat: ‘Ik ben zelf niet in de rouw maar ik heb het gekocht om me in het thema te verdiepen. Bovendien lees ik graag ervaringsverhalen. Ik volgde je op Facebook met veel interesse en toen het uitgegeven werd, heb ik het direct gekocht.’
Ze werkt in een hospice en begeleidt daar patiënten en hun familieleden. Na de dood van de hospicegasten komen de familieleden nog vaak langs om een praatje te maken. Ook denken ze er over na om gespreksavonden in een vaste groep voor deze mensen aan te bieden.

‘Ik heb het Stappenplan nog niet helemaal doorgewerkt, vind het spannend om me in die richting te informeren.’

Ze sluit af: ‘Veel mensen willen niets met de thema’s verlies en rouw te maken hebben, maar morgen kan alles anders zijn. Dan kunnen ze er helemaal niet mee omgaan, worden depressief, hebben hoge verwachtingen van andere mensen en beseffen niet dat ze het zelf moeten doen.’