Rouwinzicht

‘In mijn visie is rouw een natuurlijk proces dat je zelfstandig doorloopt. Binnen dat proces heb je je eigen unieke rouwmomenten en rouwreacties. Toch is het mogelijk dat je rouwproces stagneert of dreigt te stagneren. Als er gedurende twee maanden geen voortgang is, kan daar sprake van zijn.’

Gezond blijven is eerste prioriteit

Een rouwproces kan zeer intensief zijn. Vanaf het begin kan het veel energie kosten. Er wordt een enorm appèl gedaan op je denken, voelen, willen en handelen; op je concentratie, inschattingsvermogen, flexibiliteit, incasseringsvermogen, invoelend vermogen, je vooruitziende blik, je vermogen om (snel) beslissingen te nemen, je standvastigheid en je daadkracht. En dat alles ongetraind, zonder voorbeeld, stage of proefperiode, maar wel met een stekende pijn in je hart en een gat in je lijf en leven.

Je gebruikt veel meer energie dan wanneer je je normale dagelijkse leven leidt. Gezond blijven is eerste prioriteit, want alleen dan kun je de voortgang in je proces behouden. Het is dus extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen als je rouwt. In het zelfhulpboek Effectief Rouwen om Voluit te Leven is daar een hoofdstuk aan gewijd: Zelfzorg+ als je rouwt.

Een stagnerend rouwproces

Je kunt dit voelen als vastlopen, als vastzitten in de situatie en als wel verder willen, maar niet kunnen. Je weet ook niet hoe je verder moet, alsof iets je tegenhoudt of afremt. Of je loopt voor je gevoel tegen een muur op. Je blijft bijvoorbeeld huilen over hetzelfde stukje verlies of houdt het zware gevoel. Je rouwproces is een emotionele achtbaan geworden. Stagnatie kun je ook herkennen als je veel blijft piekeren, slecht blijft slapen, geen of weinig energie meer hebt.

In een stagnerend rouwproces blijven dezelfde rouw-
momenten zich herhalen. Er is geen voortgang en er komt geen einde aan de rouw. Je kunt niet verder met je leven, geen plannen maken voor de toekomst en geen dromen waarmaken. Er zijn diverse oorzaken voor stagnatie. Hiervoor alsmede voor de signalen voor een stagnerend rouwproces verwijs ik je naar de boeken Effectief Rouwen om Voluit te Leven.

‘Mijn probleem was de vicieuze cirkel van rouw waar ik in zat na het overlijden van mijn vrouw. Dit uitte zich in futloosheid en depressiviteit. Ik ervaar dat rouwen niet na een korte periode voorbij is maar dat het een langdurig proces is waarbij de coaching van Willy mij handvatten biedt om door dit proces te gaan. Het grootse resultaat dat ik heb bereikt is dat ik niet meer terugkijk naar wat ik niet meer heb maar vooruit wil gaan en energie heb om hierin stappen te nemen. Deze 180 graden verandering heb ik alleen kunnen maken met de hulp en adviezen van Willy.

Ieder mens krijgt vroeg of laat met rouw te maken. Schaam je niet om hulp te vragen om ‘effectief te rouwen’ en zo de omwenteling te maken van terugkijken en rouwen naar vooruit kijken en leven. Jouw dierbare zit in je hart: Willy leert je hier op een positieve en respectvolle manier mee om te gaan en vooral vooruit te kijken en overeenkomstig te handelen.’

Je kunt weer verder

In een persoonlijk rouwinzicht bied ik je een veilige, comfortabele setting waarin je inzicht krijgt in de oorzaak van de stagnatie, in je eigen rouwproces en in jezelf. Door deze inzichten zal je ontspannen en tot rust komen. Je voelt je lichter en krachtiger, en je weet wat te doen of te laten. Je kunt weer verder en mogelijk een volgende stap zetten. Zo nodig geef ik je adviezen en praktische tips die je hierbij ondersteunen. Je gaat altijd blij en ontspannen naar huis!

Een boost voor je rouwproces

Maar je hoeft natuurlijk niet eerst vast te lopen. Je kunt een persoonlijk rouwinzicht ook aanvragen als je je rouw wilt intensiveren of als je er bewust meer aandacht aan wilt geven. Beide redenen zijn zeer gezond en effectief. En heb je tekeningen uit het werkboek gemaakt, maar krijg je de diepere ‘betekenis’ ervan niet helder, neem je tekeningen dan mee. We kijken er samen naar; je komt altijd tot inzicht.

Ik had behoefte en wilde duidelijkheid en advies rondom rouwen. Door de sessies met Willy ben ik zoveel meer te weten gekomen over mijzelf. Hoe ik in het leven sta maar ook wat ik mag en kan doen. Willy heeft me daarin fantastisch begeleid en laten zien dat je mag zijn wie je bent! Ze heeft me zoveel duidelijkheid gegeven. Ik voel me zoveel meer mens. Gek hè, maar vooral na de laatste sessie lijk ik herboren!Helder! Dat is het sleutelwoord.’

‘Met Willy werken is geen werken maar een soort van thuis komen bij jezelf. Ze kan heel goed luisteren maar ook aanvoelen wat iemand voelt en beleeft.

Ik werk in dagdelen van twee tot drie uren. Uit ervaring blijkt dat het meest effectief. In de veilige, comfortabele setting die ik bied, kom je tot inzicht en kun je weer verder. Je gaat altijd ontspannen en opgelucht weer naar huis!

In deze tijd van ‘afstand houden’ blijf ik rouwinzicht bieden. Mijn ruimte is groot genoeg om voldoende afstand te houden. Maar via Skype kunnen we ook met elkaar werken. Deze sessies duren maximaal 1,5 uur.

Adres:Besten van Brienenstraat 9 in Schipluiden of elders op jouw verzoek.
Kosten:minimaal twee uren per sessie, € 85 per uur, exclusief eventuele reistijd en reiskosten die apart in rekening gebracht worden.

Wil je nog iets overleggen of wil je meer informatie? Neem dan gerust en vrijblijvend contact met me op: willy@effectiefrouwen.nl en 06 304 75 714.

Heb je meer zin om in een kleine groep aan de slag te gaan met je verlies en rouw? Dan is de workshop Geef kleur aan je rouw wat voor jou! Hier lees je meer over de workshop.