Rouwinzicht

Geen voortgang

‘In mijn visie is rouw een natuurlijk proces dat je zelfstandig doorloopt. Binnen dat proces heb je je eigen unieke rouwmomenten en rouwreacties. Toch is het mogelijk dat je rouwproces stagneert of dreigt te stagneren. Als er gedurende twee maanden geen voortgang is, kan daar sprake van zijn.’ Heb je het idee dat je al een jaar of langer niet verder komt, lees dan deze blog over Complexe rouw.

Een stagnerend rouwproces

Je kunt dit voelen als vastlopen, als vastzitten in de situatie en als wel verder willen, maar niet kunnen. Je weet ook niet hoe je verder moet, alsof iets je tegenhoudt of afremt. Je voelt je machteloos en ervaart de situatie als uitzichtloos.
In een stagnerend rouwproces blijven dezelfde rouwmomenten zich herhalen. Je blijft bijvoorbeeld huilen over hetzelfde stukje verlies of houdt het zware gevoel. Je kunt het ook herkennen als je continu emotioneel bent, veel blijft piekeren, slecht blijft slapen, geen of weinig energie meer hebt, en/of je steeds vaker afzondert.

Meer over de signalen voor een stagnerend rouwproces staan in de boeken Effectief Rouwen om Voluit te Leven van het Thuis-traject voor rouw.

Waarom loop je vast?

Mogelijke oorzaken:

  • Je weet niet hoe je gezond rouwt en hoe je gezond  met je emoties omgaat.
  • Je hebt overtuigingen en ideeën hoe je denkt met verlies en rouw om te moeten gaan, waardoor je wordt beperkt in je vrijheid om actief en op eigen unieke wijze rouwen.
  • Je bent zeer sterk gehecht aan de persoon of situatie.
  • In een korte periode krijg je meerdere verliezen te verwerken.
  • Vóór het verlies had je al lichamelijke, emotionele, relationele en/of financiële problemen.
  • Door het verlies komt oud, onverwerkt verlies omhoog.
  • Door het verlies kom je weer in contact met onverwerkte emotionele pijn uit je kindertijd en jeugd.
  • Het verlies brengt geheimen aan het licht die je extra belasten.
  • Je moet in het geheim rouwen.

Ik had behoefte en wilde duidelijkheid en advies rondom rouwen. Door de sessies met Willy ben ik zoveel meer te weten gekomen over mijzelf. Hoe ik in het leven sta maar ook wat ik mag en kan doen. Willy heeft me daarin fantastisch begeleid en laten zien dat je mag zijn wie je bent! Ze heeft me zoveel duidelijkheid gegeven. Ik voel me zoveel meer mens. Gek hè, maar vooral na de laatste sessie lijk ik herboren! Helder! Dat is het sleutelwoord.’

‘Met Willy werken is geen werken maar een soort van thuis komen bij jezelf. Ze kan heel goed luisteren maar ook aanvoelen wat iemand voelt en beleeft.

Inzichten en praktische tips

Het is belangrijk je gevoelens en ervaringen van vastlopen en vastzitten serieus te nemen. Stagneren in je rouw is emotioneel en lichamelijk zwaar. Daarnaast kom je niet verder in het proces en in je leven.

In een persoonlijk rouwinzicht bied ik je een veilige en open setting waarin je inzicht krijgt in de oorzaak van de stagnatie, in je rouwproces en in jezelf. Door deze inzichten zal je ontspannen en tot rust komen. Je voelt je lichter en krachtiger, en je weet wat te doen of te laten. Je kunt weer verder en mogelijk een volgende stap zetten. Zo nodig geef ik je adviezen en praktische tips die je hierbij ondersteunen. Je gaat altijd opgelucht en met nieuwe inzichten naar huis!

Mijn werkwijze

Ik begeleid je door middel van gesprekken en/of intuïtief tekenen. Als  je liever niet tekent, is dat oké. Tijdens een sessie volg ik jouw intuïtie. Op die manier komen we precies uit bij het thema waar het die sessie over gaat. Zo komen we in contact met jouw wijsheid en zullen de inzichten gemakkelijk en spontaan opkomen. Hier lees je meer over intuïtief tekenen. En hier lees je meer over creativiteit bij verlies.

Rouwstagnatie voorkomen

Maar je hoeft natuurlijk niet eerst vast te lopen. Je kunt een persoonlijk rouwinzicht ook aanvragen als je de voortgang wilt behouden of als je er bewust meer aandacht aan wilt geven. Zo voorkom je stagnatie. En heb je tekeningen uit het werkboek van het Thuis-traject gemaakt, maar krijg je de diepere ‘betekenis’ ervan niet helder, neem je tekeningen dan mee. We kijken er samen naar; je komt altijd tot inzicht.

‘Er sterker uitkomen’

Op ieder moment in je proces kun je een persoonlijk rouwinzicht aanvragen. Het kan zijn dat je door het verwerken van het verlies voor het eerst een dieper contact met jezelf maakt, met de persoon die je werkelijk bent. Dat kan confronterend zijn, motiverend en/of hartverwarmend. Het kan een begin inleiden van meer bewustwording en persoonlijke ontwikkeling. Je zult niet de eerste zijn die zegt: ‘Ik ben er sterker uitgekomen’.

Geen rouw, wel inzicht

Ook als de rouw al langer achter je ligt of als je niet met verlies hebt te maken, help ik je graag met een persoonlijk inzicht.

‘Voor mijn gevoel bleef ik vastzitten in het rouwen om het verlies van mijn moeder. Ik wilde graag nieuwe inzichten om te zien of dat ook het geval was.
Het mooiste resultaat is dat ik contact heb gemaakt met mijn diepere gevoel; het verlangen en zoeken naar veiligheid. Ik heb ervaren dat dat in mijzelf aanwezig is, dat alles in mijzelf aanwezig is. Ik heb ervaren dat ik er al ben en niet verder hoef te rouwen.

Willy is een vriendelijke, open, zachte vrouw waarbij je je direct welkom en veilig voelt. Ze stelt vragen die je naar een dieper gevoel in jezelf leiden. Alles is bespreekbaar.’

Helaas kan ik om gezondheidsredenen voorlopig geen rouwinzicht aanbieden. In november 2023 is bij mij borstkanker geconstateerd. Ik blog wel over mijn rouwproces en ervaringen: BorstkankerBlog.


Ik werk in dagdelen van twee tot drie uren. Uit ervaring blijkt dat het meest effectief. Doordat ik uitga van het natuurlijke proces en jouw wijsheid bied ik aan wat jij op dat moment nodig hebt. Dus geen langdurige vaststaande trajecten, maar afzonderlijke sessies helemaal toegespitst op jouw behoeften en unieke proces. Als je bijvoorbeeld inzichten wilt rond een specifiek persoonlijk of (rouw)thema kun je je aanmelden voor zo’n afzonderlijke sessie. Als ik zie dat er meerdere sessies nodig zijn, zal ik je dat geheel vrijblijvend laten weten. Het kan ook zijn dat je het prettig vindt als ik een periode met je meeloop in het proces. Dat is uiteraard ook mogelijk.

Adres: Besten van Brienenstraat 9 in Schipluiden of elders op jouw verzoek. Je kunt vlakbij gratis parkeren.
Kosten: minimaal twee uren per sessie, € 85 per uur. Een gedeelte van een uur wordt naar evenredigheid in rekening gebracht. Eventuele reistijd en reiskosten worden ook apart in rekening gebracht.

Wil je een persoonlijk (rouw)inzicht aanvragen, wil je nog iets overleggen of meer informatie? Neem dan gerust en vrijblijvend contact met me op via het contactformulier.

Heb je meer zin om in een kleine groep aan de slag te gaan met je verlies en rouw? Dan is de workshop Geef kleur aan je rouw wat voor jou! Hier lees je meer over de workshop.