Over mij

Rouwen vanuit mijn hart

Toen mijn man overleed kon ik niet zoveel met het traditionele rouwproces. Dus ging ik zelf eigenwijs op pad in het land van verlies en rouw. Ik heb het verkend vanuit mijn hart. (Veel later bleek dat dát was wat ik toen miste in de informatie over verlies en rouw.) Ik stelde mezelf de vraag: ‘Willy, wat heb je nu nodig?’ En het intuïtieve antwoord was altijd goed voor mij en mijn twee kleine kinderen.

Mijn intuïtie volgen

Het volgen van mijn intuïtie was confronterend. Ik belandde in situaties die nieuwe inzichten boden over mijzelf, mijn gezin en kinderen, gezondheid, (schoon)familie, werk, religie, relaties en vriendschappen. Door actief te rouwen kreeg ik ook nieuwe, heldere inzichten ten aanzien van verlies en rouw. Door deze inzichten veranderden situaties vanzelf. Ik gaf aandacht aan ieder rouwmoment,  behield daardoor de voortgang in het proces en zo kwam er een einde aan mijn rouw.

Mijn dromen waarmaken

Vlak voor dat mijn man overleed had ik mijn baan bij een bank opgezegd en was ik aan een nieuwe studie begonnen. Een droom kwam uit, maar door de rouw belandde die met de studieboeken in de kast. Het verlangen om te studeren bleef: een paar jaar later haalde ik mijn boeken weer tevoorschijn, maakte de studie af en startte de opleiding tot holistisch therapeut. Het verlangen gaf me de kracht en de moed om echt verder te gaan en het verleden achter me te laten.

Mijn persoonlijke ontwikkeling en bewustwording

Het verlies en de rouw waren een enorme stimulans voor mijn bewustwording en persoonlijke ontwikkeling. In de ervaringsgerichte opleiding voor holistische therapie kwam ik nog meer over mezelf te weten: wat mijn behoeften en verlangens zijn, wat mijn talenten en vermogens zijn, wie en wat mij stimuleert, raakt, inspireert, vervult, wat ik wil creëren en ervaren, op welke manier ik mezelf wil uiten. Kortom: wie ik werkelijk ben, hoe ik in de wereld sta en hoe ik me wil verhouden tot de ander. Die bewustwording is niet te stoppen, want ik ben nieuwsgierig, onderzoekend en analytisch van aard. Het is drive voor Voluit Leven op mijn eigen unieke manier:

Want naast rouwexpert ben ik ook buitenmens, stadsgids in Delft, maak ik graag foto’s tijdens mijn wandelingen, tuinier ik, studeer ik Spaans, eet ik zo goed als veganistisch, ben ik graag op of langs het water, teken ik (intuïtief), kun je me wakker maken voor een harde mokka, ben ik geïnteresseerd in neuroplasticiteit en embryologie, doe ik een online cursus voor manifesteren en onderzoek ik de innerlijke bewegingen in de mens. Dat laatste wordt waarschijnlijk een nieuw boek.

Vind je het leuk om me te volgen? Doe dat dan via mijn accountants op Instagram, LinkedIn en/of  via mijn videokanaal op Vimeo (Willy van Leeuwen).

Mijn schrijverij

Nieuwe verliezen waren er ook. Ik verloor mijn hartsvriendin na een ziekbed van drie maanden, relaties met mannen, vriendschappen, contacten, geld, werkplekken, ik kwam er achter dat ik delen van mezelf was verloren en ook nu heb ik te maken met verlies en rouw door progressieve ziekten en depressiviteit van mensen in mijn naaste omgeving. In die rouwprocessen herkende ik rouwmomenten en rouwsituaties, mijn emoties en de reacties daarop. Ik herkende mijn behoeften, de woorden en mijn innerlijke bewegingen.

Ik herkende dat ook bij mensen in rouw. En ik zag het als ze niet verder kwamen in hun proces. Dat vond ik interessant! Ik ging dat verder onderzoeken en analyseren, bevragen en doorvragen. En als ik bijvoorbeeld iemand voorstelde om bepaalde woorden of zinnen hardop te zeggen, zag ik hun innerlijke beweging en dat het weer ging stromen …

In september 2017 was het tijd voor de volgende droom: een boek schrijven. Ik begon gewoon met schrijven, intuïtief, alles wat ik wist over verlies en rouw. Het was een prachtig creatieproces want steeds meer informatie, kennis, vaardigheden en wijsheid werden zichtbaar en kwamen bij elkaar. Stukken vielen op hun plek. Begin 2018 was ik zelfs een paar maanden in Spanje om te schrijven en het Spaanse Voluit Leven te ervaren. Lees hier meer over bij Reisverslag op de Blog-pagina. Ik weet nog hoe verbaasd en verheugd ik was toen ik me realiseerde dat onder mijn hart, ogen en handen een nieuw rouwmodel was ontstaan: het Stappenplan voor een gezond rouwproces!

Mijn schrijverij heeft ook geleid tot een nieuw perspectief op verlies en rouw, het zelfhulpboek en het werkboek Effectief Rouwen om Voluit te Leven, en het Thuis-traject voor rouw waarin alles samen komt. Ik ben er trots op!

‘Dit Thuis-traject is precies wat ik toen zocht!’

‘Willy, jouw unieke methode is zo verhelderend
en raakte direct mijn kern, waar het om gaat.
Dank je wel daarvoor!
Ik zal iedereen die een vraag heeft of ergens meezit naar jou doorverwijzen!’