Over mij

Nog nooit gerouwd

In februari 2003 overleed Frank, mijn man, aan de gevolgen van een bedrijfsongeval.
Ik bleef achter met twee kleine kinderen en een af te wikkelen bedrijf. Zijn dood was mijn eerste, grote verlieservaring. Hoewel het plotselinge verlies een grote schok was en ik op dat moment nog niet kon overzien hoe groot de impact zou zijn, wist ik dat ik dit verlies ten goede kon keren. Dat het met mij en mijn kinderen weer goed zou komen en dat ik op een dag weer blij en gelukkig achterom zou kijken.

Zulke mooie plannen

Een jaar eerder had ik mijn baan na vijftien jaar bij een bank opgezegd. Ik wilde graag een andere richting op, maar wist nog niet precies wat. Ik oriënteerde me, deed de administratie van Franks bedrijf en rommelde een beetje aan. Na een heerlijk voorjaar en een heerlijke zomer startte ik in het najaar een opleiding. Vier maanden later ging Frank dood.
Met de nieuwe studie was een droom uitgekomen, maar die belandde met de studieboeken in de kast. Er moest gerouwd worden.

Effectief Rouwen

Ik was bereid te rouwen, maar ik wilde ook voortgang en een einde aan de rouw. Op mijn eigenwijze manier ben ik gaan rouwen door iedere dag mijn intuïtie te volgen. Dit volgen was af en toe heel confronterend. Ik belandde in situaties die nieuwe inzichten boden over mijzelf, mijn gezin en kinderen, gezondheid, (schoon)familie, werk, religie, relaties en vriendschappen. En door actief te rouwen kreeg ik ook nieuwe, heldere inzichten ten aanzien van verlies en rouw. Door deze inzichten veranderden situaties vanzelf. Het was wonderlijk! Ik ging mij steeds beter voelen; mijn rouw werd lichter. En doordat ik aandacht gaf aan ieder rouwmoment behield ik ook voortgang in het proces. Het werd daardoor korter. Heel effectief!

Stappenplan voor een gezond rouwproces

Ergens in de afgelopen jaren kwam er een einde aan de rouw. Nieuwe verliezen waren er ook. Mensen om mij heen zag ik worstelen met hun verlies en rouw, maar ik kon mijn rust en ontspanning behouden. Toen realiseerde ik me dat ik zelf lichter en korter had gerouwd. Nieuwsgierig en onderzoekend als ik ben analyseerde ik mijn eigen rouw en ik zag dat ik op bepaalde momenten stappen had gezet die heel natuurlijk waren. Ik zette mijn onderzoek voort, keek veel om mij heen, stelde vragen en luisterde naar mensen in rouw. Dit alles heeft geleid tot een nieuwe visie op verlies en rouw en een nieuw rouwmodel: het Stappenplan voor een gezond rouwproces, de boeken Effectief Rouwen om Voluit te Leven, en het Thuis-traject voor rouw waarin alles samen komt.

Persoonlijke ontwikkeling en bewustwording

Het verlies en de rouw waren ook de stimulans tot verdere persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Want rouwen doe je op een dieper innerlijk niveau. Hoewel ik me aanvankelijk verzette om die diepte in te gaan, zie ik dat nu als een uitdaging, zelfs als een kans die ik met beide handen heb gegrepen.
Ik ben krachtig, wijs en gelukkig uit de rouw gekomen, en kijk terug op een vervullend, verrijkend en afgerond rouwproces. Het verlies heb ik ingevuld met mooie, warme, waardevolle herinneringen waar ik graag naar terugkijk.

Dromen waarmaken

Het verlangen om mijn plannen uit te voeren is nooit geweken. Ik heb het gevolgd. Een paar jaar na het overlijden van Frank haalde ik mijn plannen weer uit de kast, maakte de studie af en startte de opleiding tot holistisch therapeut die ik in 2009 afrondde. Het verlangen gaf me de kracht en de moed om echt verder te gaan en het verleden achter me te laten. Het schrijven van de boeken was een prachtig creatief proces. Ik heb ervan genoten, het heeft me vervuld. Het heeft me volledig doen beseffen dat ik het verlies ten goede heb gekeerd, dat ik blij en gelukkig achterom kan kijken en dat ik nu Voluit Leef op mijn eigen unieke wijze.

De laatste stap in het Stappenplan voor een gezond rouwproces is Je dromen waarmaken. Was toen een nieuwe studie een droom, daarna zijn er nog meer dromen in mij omhoog gekomen. En in het theater staan is er één!

Heeft dit verlies zin gehad? Ja, dat heeft het!

Niet alleen een vervullend en verrijkend rouwproces.

Ook een nieuw rouwmodel: het Stappenplan voor een gezond rouwproces!