Boeken Effectief Rouwen

Rust en ontspanning in je rouw

Worstel jij, net zoals vele rouwenden, met het grote gemis, de vele emoties, de nieuwe situatie, onbegrip en reacties uit de omgeving. Met een onzekere toekomst, herinneringen, eenzaamheid en heimwee?

En wil je dat veranderen?
Wil je meer rust, ontspanning én voortgang in je rouw?

Het zelfhulpboek en werkboek Effectief Rouwen om Voluit te Leven beschrijven het Stappenplan voor een gezond rouwproces. Ze bieden je  herkenning en vaardigheden, inzicht in het rouwproces, in je eigen rouw en in jezelf.

Je rouw gaat geleidelijk over in Voluit Leven. Want ja, er komt een einde aan die rouw.

Veel rouwenden leiden een dubbelleven

Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met verlies en rouw. We zeggen dat verlies en de dood bij het leven horen. Toch gaan we er krampachtig mee om; veel mensen met een verlies leiden een dubbelleven. We hebben namelijk overtuigingen hoe we denken met verlies en rouw om te moeten gaan. Hierdoor beperken we onszelf en houden we met elkaar taboes in stand die rusten op verlies en rouw. Door onze overtuigingen en de taboes stagneren rouwprocessen.

Deze boeken zijn niet bedoeld om die taboes te doorbreken, maar een uitnodiging om thuis in je eigen vertrouwde omgeving aandacht te geven aan je verlies en je rouw. Dat doe je op jouw manier en in jouw tempo.

Willy wil geen taboes doorbreken. Ze wil liever iets
openen op mensniveau door mensen uit te nodigen
en aan te moedigen om te rouwen.

Door alle lagen van rouw

Zelf verloor ze haar man aan de gevolgen van een bedrijfsongeval en bleef ze achter met twee kleine kinderen en een bedrijf. Van de één op de andere dag stond haar leven totaal op zijn kop. Alles was anders! Een jaar eerder had ze haar baan bij een bank opgezegd om alternatieve geneeswijzen te studeren. Een droom was uitgekomen maar die belandde met de studieboeken in de kast want er moest gerouwd worden. Ze was nieuw in het land van verlies en rouw maar kon niets met het traditionele rouwproces. Eigenwijs ging ze zelf op pad. Haar intuïtie, analytisch vermogen en moed leidden haar door alle lagen van de rouw. Het resulteerde in een eigen afgerond en vervullend rouwproces, een visie op verlies en rouw en een Stappenplan voor een gezond rouwproces.

Waarom ‘Effectief’ Rouwen?

Het hele universum is effectiviteit; het kan niet niet-effectief zijn. Er bestaat geen verlies in het universum, alleen een continue verandering van vorm en inhoud. Het rouwproces is een proces van verandering en opnieuw inhoud geven aan de leegte. Het Stappenplan volgt dit proces.

Rouwgedrag herkennen

Rouwende willen graag weten waar ze in hun rouwproces zijn. Het Stappenplan kan het inzicht daarin vergemakkelijken. Iedere stap is zo omschreven dat die herkenbaar is, evenals  de rouwsituaties en het eigen gedrag.

Voor ieder(s) verlies en alle rouwsituaties

We kunnen veel verliezen in ons leven. Niet alleen door de dood, maar bijvoorbeeld ook door echtscheiding, ontslag, verhuizing, miskraam, diefstal en ouderdom. Ook door ruzies, afstand en economische ontwikkelingen. We ervaren dat verlies vaak nu, maar dat kan ook later in ons leven  als een gemis uit onze kindertijd of jeugd. We kunnen onze toekomst verliezen, onze wensen en dromen.
Er bestaat geen hiërarchie in verlies. Het ene verlies is niet erger of zwaarder dan het andere, want verlies is een persoonlijk ervaring.

Krachtig en wijs uit je rouw

Mensen zeggen wel: ‘Ik ben er sterker uitgekomen.’ Zij hebben de ervaring dat het verlies en de rouw niet voor niets waren. Zij hebben er voor zichzelf ook iets uit kunnen halen, ze hebben innerlijke kracht ervaren en levenswijsheid opgedaan.
Effectief Rouwen is namelijk niet alleen lichter en korter rouwen, het stimuleert ook je persoonlijke ontwikkeling en genereert innerlijke kwaliteiten. Deze krachtige kwaliteiten helpen je om met het huidige verlies om te gaan, maar ook met oud, onverwerkt verlies en toekomstige verliezen en rouw. En ook na de rouw blijven deze krachtige kwaliteiten beschikbaar.

Er zijn twee boeken: een zelfhulpboek en een werkboek Effectief Rouwen om Voluit te Leven.

Het zelfhulpboek

  • omschrijft per stap het Stappenplan voor een gezond rouwproces.
  • geeft je daardoor inzicht in het rouwproces, in je eigen rouw en in jezelf.
  • biedt je herkenning, kennis en vaardigheden zodat je de voortgang van het proces kunt behouden.
  • bevat extra hoofdstukken over Zelfzorg+ in je rouwproces, Rouwen met kinderen, Tips voor de omgeving en Zelfreflectie.

Bekijk de inhoudsopgave van het zelfhulpboek

Het werkboek bevat:

  • 11 intuïtieve tekenopdrachten
  • 11 ontspanningsoefeningen
  • 11 visualisaties
  • 7 schrijfopdrachten
  • 3 huis-tuin-en-keukenopdrachten
  • 1 toegift

Bekijk de inhoudsopgave van het werkboek

De opdrachten en oefeningen in het werkboek volgen de inhoud van het zelfhulpboek en staan daarin ook aangegeven. Ze ondersteunen je bij je rouwproces en bieden je een zachte en krachtige manier om naar je verlies te kijken en ermee om te gaan. Ze motiveren en inspireren je om zorgvuldig en diepgaand te rouwen. Je wordt uitgenodigd om ruimte te geven aan wat innerlijk leeft en aan de oppervlakte wil komen. Deze innerlijke informatie is jouw wijsheid en biedt de inzichten die je nodig hebt om je rouwproces gezond te doorlopen.

De 11 ontspanningsoefeningen en 11 visualisaties zijn ook ingesproken en staan op een speciaal album op een Vimeo-kanaal op het internet. Zo kun je deze in een ontspannen houding beluisteren en meedoen. Door dit vaker te doen zal je de voortgang van je rouwproces stimuleren. Je kunt zo vaak luisteren als je wilt.

Je ontvangt het zelfhulpboek, het werkboek en de exclusieve toegang tot 3 uren geluidsopnamen in één pakket  voor € 159 (inclusief BTW en verzendkosten).