Creatief Rouwkleedje

Een paar maanden geleden schreef ik over mijn rouwdagboek. En toen stopte het ineens. De motivatie om mijn rouw te delen was er nog wel, maar ik vond de vorm waarin ik het deed niet meer juist en niet meer passend bij mij. En een nieuwe vorm had ik nog niet.

In de vroege ochtend van maandag 4 april is mijn moeder heel rustig in haar slaap gestorven. Precies zoals ze het wilde.

Ik heb haar overlijden als een opluchting ervaren. Haar te zien lijden, de machteloosheid en het weten dat ze zelf heel graag wilde gaan hemelen, geeft me een gevoel van totale vrede met de situatie.
En vanuit dat gevoel van vrede kon ik in ‘de regelweek’ alles voor haar doen zoals ze ons had verteld. Het kunnen vervullen van haar laatste wensen was heel helend voor mij.

Ik had de eer om de levensloop van mijn moeder in de kerk voor te dragen. Het schrijven ervan was een intens en helend proces. Ik kwam tot de conclusie dat mijn moeder een bijzonder trotse vrouw was.

‘Ze was een trotse boerendochter, trots op haar Piet en wat ze samen hadden bereikt, trots op haar kinderen, haar gezin, haar kleinkinderen, haar leven. Trots op haar Kaaps viooltjes!

Ze heeft me laten zien hoe je ingetogen trots kunt zijn.
En ik wil dat ook.’

In april ben ik een paar weekjes naar een natuurhuisje geweest. Ik had bedacht dat ik iedere dag zou gaan wandelen, maar de luie stoel in de zon met een boek beviel me veel beter.
Ook had ik mijn creatieve materialen meegenomen, én de sjaaltjes van mijn moeder. Tijdens het opruimen van het huis van mijn ouders kwam ik namelijk prachtige sjaaltjes tegen die mijn moeder ooit had gedragen. Wegdoen was voor mij geen optie. Ik wilde iets creatiefs met die sjaaltjes doen, maar wist nog niet in welke vorm.

Die vorm vond ik tijdens mijn verblijf in het natuurhuisje: een intuïtief geweven rouwkleedje. Ik herken aspecten van mijn moeder erin. En je begrijpt het waarschijnlijk al: het was een intens en helend creatieproces.

Steeds meer ervaar ik de kracht van creativiteit tijdens rouwprocessen. Waar geen woorden gevonden kunnen worden voor wat wordt gevoeld, brengt creativiteit onder meer je wijsheid en helend vermogen naar boven. De inbreng van creativiteit wordt de nieuwe focus van Effectief Rouwen. Lees hier meer informatie over de workshop Geef kleur aan je rouw. Je bent van harte uitgenodigd!

Heb je een opmerking of een vraag naar aanleiding van deze blog, stuur dan een berichtje naar willy@effectiefrouwen.nl of via het contactformulier. Ik antwoord altijd.