Schrijven voor rust in je rouw

In mijn rouw ontdekte ik de kracht en heling van schrijven. Geen grote lappen tekst, want voor mij werkte het toen beter om iedere dag af te sluiten met een paar regels. Ik schreef wat ik die dag had meegemaakt en hoe ik me daarover voelde. Door te schrijven bracht ik helderheid in de rouwe waan van de dag en mijn gevoelens daarover. Daarna kon ik meestal goed slapen.

Bijvoorbeeld:  ‘Vandaag heb ik een belangrijke financiële beslissing genomen. Ik vond het zó spannend, omdat ik voor het eerst zo’n beslissing alleen moest nemen. In de auto naar huis liepen de tranen over mijn wangen. Ik was zo verdrietig, maar nu gaat het wel weer.’

Of: ‘Vandaag kwam ik een oude bekende tegen die nog niet wist dat Frank is overleden. Het was heel confronterend om mezelf te horen vertellen wat er was gebeurd. De ander schrok heel erg. Ik heb het kort gehouden want ik had geen behoefte om meer details te delen. Dat heb ik netjes gezegd en daar ben ik trots op, maar wat was het confronterend en pijnlijk!’

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat schrijven met de hand heilzaam is.
Toen ik een online cursus over manifesteren volgde, werd ik veel uitgenodigd om te schrijven. Ik moest echt gaan zitten voor de diepgaande vragen en de tijd nemen om tot heldere antwoorden te komen. In het begin had ik nog wel wat weerstand op het schrijven, maar dat ging helemaal voorbij. Hoe komt dat?

  • Handschrift verhoogt de neurale activiteit in bepaalde delen van je hersenen, die vergelijkbaar is met meditatie.
  • Met de hand schrijven ontketent creativiteit die op geen enkele andere manier gemakkelijk toegankelijk is.
  • Handschrift verbetert de werking van je hersenen en helpt je te leren. Schrijven is goed om je grijze massa in conditie te houden.
  • Opeenvolgende handbewegingen, zoals bij handschrift, blijken grote hersengebieden te activeren die verantwoordelijk zijn voor denken, taal, genezing en werkgeheugen.
  • Met de hand schrijven dwingt je om te vertragen.

Vertragen om te rouwen
Je kunt nu eenmaal niet zo snel schrijven als denken. Daardoor wordt je denken tot rust gebracht. Je ademhaling wordt trager en dieper, je hartslag vertraagt, je ontspant. Je landt op je stoel. Je aandacht is bij het schrijven, in het hier en nu. Je komt tot rust. Door te schrijven creëer je je eigen rustige ruimte waarin je beter naar je situatie kunt kijken, je gevoel verdiept, je krijgt overzicht en nieuwe inzichten, je ziet wat je kunt doen of laten. Kortom: schrijven genereert helderheid, en helderheid genereert weer meer rust.

Hart, ogen en handen
Toch is schrijven niet alleen een samenwerking tussen je ogen, handen en hersenen. Je hart is er ook nauw bij betrokken, want je hart leest mee en geeft ook input bij het schrijven. Zo komt door te schrijven via je hart jouw innerlijke wijsheid omhoog en op papier.

Deze samenwerking is al eeuwen bekend in de Oosterse geneeskunde door middel van de hartmeridiaan. Je lichaam heeft energiebanen, de meridianen. De hartmeridiaan heeft vertakkingen naar handen, ogen en tong. Bij alles wat we met onze handen doen, is ons hart betrokken. Zo is je hart niet alleen de poort naar je wijsheid, maar bijvoorbeeld ook naar je creativiteit, je oprechtheid en je uniciteit. En deze kwaliteiten helpen je gezond te rouwen.

Van een paar regels per dag tot een dagboek of je eigen levensverhaal …
het is jouw persoonlijke, intieme schrijverij die helderheid biedt.
Het hoeft niet in de krant,
dus ontspan en schrijf vrijuit.
Succes!

Ben je gemotiveerd om te schrijven, maar heb je meer handvaten nodig? In het werkboek Effectief Rouwen om Voluit te Leven staan zeven schrijfopdrachten die je op weg helpen, inzicht bieden in je rouwproces en in jezelf. Klik hier voor meer informatie over het werkboek Effectief Rouwen om Voluit te Leven,

Ben je al aan het schrijven? Ik vind het fijn als je met me wilt delen hoe je dat inpast in je dagelijkse leven. Stuur gerust een berichtje naar willy@effectiefrouwen.nl of via het contactformulier. Of schrijf een kaartje. Ik antwoord altijd!


Robert Stone, winnaar van de National Book Award, zei:
‘De pen dwingt helderheid af.’