Creativiteit is een boost voor je rouwproces

Als je een verlies ervaart en daarover rouwt, keer je naar binnen. Dat is een heel natuurlijke beweging, want je rouwt op een dieper, innerlijk niveau. Op dat niveau is ook je creativiteit. Als je diepgaand rouwt, kom je dus ook in contact met je eigen creativiteit. Dat gaat vanzelf.
Andersom werkt het ook; door creatief bezig te zijn kom je vanzelf op dat diepe, innerlijke niveau.

Geen woorden hoeven geven
Als je creatief bezig bent, hoef je geen woorden te geven aan het hier en nu. Dat geeft rust en je kunt meer ontspannen. In deze ontspanning ben je ontvankelijker en kom je gemakkelijker in contact met je emoties, je intuïtie en je wijsheid. Je krijgt inzichten waarmee je verder kunt in je rouwproces en je leven. Zo ondersteunt en activeert creativiteit je rouwproces.

Dit contact met de eigen creativiteit is vaak nieuw voor mensen. Ze dachten niet-creatief te zijn. Maar door de rouwsituatie, waarin ‘alles anders is’, het overzicht vaak ontbreekt en woorden niet volstaan, kan een behoefte ontstaan om zich creatief te uiten.

‘In mijn werk als activiteitenbegeleidster bij een inloophuis voor mensen met kanker heb ik de prachtigste, unieke tekeningen zien ontstaan! Ook zij waren verbaasd over hun eigen creativiteit en tekeningen. Zij gingen zichzelf steeds beter herkennen in hun eigen werk en dat gaf hen een gevoel van meer verbinding met zichzelf. Het gaf houvast, meer vertrouwen en rust. Het contact met hun intuïtie, bewust of onbewust, gaf hen het gevoel meer de leiding te hebben in hun leven waarin zoveel was verandert.’

Je kunt de creativiteit ruim zien

  1. Leg de lat niet te hoog. Misschien denk je dat je goed moet kunnen tekenen, schilderen, boetseren en beeldhouwen. Maar dat is niet wat ik hier bedoel. Het hoeft niet mooi te zijn, het hoeft niet aan de muur. Het is een creatieve uiting van wat van binnen leeft.
  2. Het gaat er om dat je met je handen bezig bent. Je aandacht verlegt zich van je hoofd naar je handen en naar wat je aan het maken bent. Als ogen en handen samenwerken sluit het hart zich daarbij van nature aan. Het wordt rustig in je hoofd. Je kunt meer ontspannen. Je denkt minder, je voelt meer, je weet meer.
  3. Werk aan projectjes. In de eerste zomer na de dood van mijn man had ik het projectje ‘tuintafel’: schuren, gronden, weer schuren en lakken. En een vriendin hielp ik met haar tuin. We noemden dat therapeutisch tuinieren. Ik ruil daarvoor kookte ze voor mij en mijn kinderen. Stond ze ’s avond met een heerlijke schotel voor de deur!
    Van een vrouw ontving ik een mailbericht waarin ze schrijft dat ze na haar verlies spontaan is gaan klussen. Zo heeft ze een vrij grote klus opgepakt. ‘Zo’n klus die je maar uitstelt en uitstelt’, schrijft ze. Schuren, opvullen, schuren, ontvetten, grondverf, schuren, schilderen, enzovoort. Terwijl ze er mee bezig is, komen nieuwe, creatieve ideeën spontaan in haar op. Zo is ze gaan tekenen, terwijl ze járen niet heeft getekend. ‘Bijna alles lukt, het ziet er goed uit, ik snap het niet’, schrijft ze verbaasd over haar creativiteit.
  4. Nog een paar ideeën: tuinieren, bloemschikken, pianoles of een ander muziekinstrument, Japans leren koken, laminaat leggen, blokhutten bouwen, vogelhuisje timmeren, kleding maken, fotocomposities plakken, breien, haken, kamertje behangen, allerlei vormen van tekenen en (in)kleuren, kalligrafie of schilderen. Glasblazen of iets anders wat je diep van binnen altijd al eens wilde doen of maken, maar ook altijd een reden had om het niet te doen. Vaak komt er in een rouwproces ruimte voor zulke diepe wensen.

Alles bij elkaar is creativiteit een boost voor je rouwproces.

Workshop Geef kleur aan je rouw
Ik geef zeer toegankelijke workshops intuïtief tekenen die je intuïtie en creativiteit stimuleren. Met deze link: Workshop Geef kleur aan je rouw lees je er meer over. Je bent alvast van harte uitgenodigd. Schuif je aan?

Ik werk in een kleine groep, maar wellicht vind je het fijner om één op één met mij te tekenen. Lees dan meer over Rouwinzicht. Wil je meer weten? Stuur gerust en vrijblijvend een berichtje naar willy@effectiefrouwen.nl of via het contactformulier.