Rouw bij dementie en andere progressieve ziekten

In deze blog gaat het om jou: de partner, zoon of dochter, kleinkind, zus, broer, zwager, schoonzus, -dochter, -zoon, vriend of vriendin, buurvrouw of buurman van je naaste die dementie heeft. Uiteraard is deze blog ook voor jou als je naaste een andere progressieve ziekte heeft.

Dementie is een progressieve ziekte waardoor de gezondheid van je naaste steeds verder achteruit gaat. Deze achteruitgang bij progressieve ziekten kan snel gaan, het kan ook langer duren. Maar de realiteit is dat het nooit meer goed komt. Dit feit te erkennen is een rouwmoment. En er komen nog veel van die momenten omdat je iedere keer weer wordt geconfronteerd met het verlies van ‘een stukje van je naaste’, van het leven zoals het was, van het contact zoals het was.

Veranderingen
De mens die hij of zij was met zijn of haar eigenheid, kwaliteiten, talenten, humor, interesses, betrokkenheid en vitaliteit verandert. De mens waar je van houdt verandert in gedrag waardoor je hem of haar steeds minder herkent. De relatie met je naaste verandert, rollen draaien om en er kan een moment komen dat jij de beslissingen moet nemen. Dat jij verantwoordelijk bent geworden in een situatie die ook jou zo’n pijn doet.

Hoe ga je met al deze veranderingen om?
Hoe verlies je jezelf niet in deze hectische en emotionele situatie?
Hoe kun je gezond omgaan met de vele rouwmomenten?
Hoe kun jij balans in deze relatie brengen zodat je zingeving en waardering ervaart?

Zingeving en waardering
‘Ook ik had te maken met dementie in mijn naaste omgeving. Zodra de diagnose was gesteld, realiseerde ik me dat ik een rouwproces was ingegaan. Om gezond met de veranderingen om te kunnen gaan, ging ik lezen over de ziekte, heb ik lezingen van professionals bijgewoond en workshops gevolgd. Daardoor was ik beter in staat om in ontspanning contact te maken met de ander, ik kon zien en voelen wanneer de ander ‘het niet meer weet’, ik wist hoe ik daar tactisch en met respect mee kon omgaan. Ik was in staat om de rust te bewaren en de ander in zijn waarde te laten. Ik ontwikkelde een beter contact met hem dan ooit en ik ben daar trots op. Ook in dit rouwproces kwam ik oude pijn uit mijn kindertijd tegen. Ik heb dat kunnen helen en nog meer rust gevonden. Ik vond een nieuwe balans in onze relatie waardoor ik zingeving en waardering kon ervaren. Ook dit rouwproces heeft mij vervuld en verrijkt.’

Wereld Alzheimer Dag
Op donderdag 21 september 2023 is het Wereld Alzheimer dag. Voor en op die dag zal je nog meer geconfronteerd worden in de media met je persoonlijke situatie. Er wordt aandacht gevraagd voor de ziekte, de zieke mens en het onderzoek naar mogelijke oplossingen.

Maar wie ziet jou? Wie luistert naar jou? En wie ondersteunt jou? Want jij hebt te maken met je dementerende naaste die rouwt, met andere naasten die rouwen en met je eigen rouwproces. Het is veel!

Workshop Rouw bij dementie en andere progressieve zieken
Dit jaar organiseer ik een speciale workshop Rouw bij dementie en andere progressieve zieken. Ook bij deze workshop geef je door middel van intuïtief tekenen aandacht aan je verlies en rouw. Deze workshop is voor jou zodat je óók tijd, zorg en aandacht geeft aan jezelf. Meer informatie over de workshops die ik geef lees je hier.

datum: woensdagochtend 20 september 2023
tijd: van 10:00 tot 12:30 uur, inloop vanaf 9:45 uur
adres: Besten van Brienenstraat 9, Schipluiden. Je kunt vlakbij gratis parkeren.
kosten: € 50 per persoon. Dit is inclusief alle materialen, duiding van je tekening, koffie, thee en versnaperingen.
aanmelding: via het contactfomulier.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of de workshop? Stuur dan een berichtje naar willy@effectiefrouwen.nl  of via het contactformulier. Ik antwoord altijd.

Meer blogs om te lezen:

Wil je liever samen met mij je rouwsituatie onderzoeken en meer kracht en rust ervaren, lees dan verder over het persoonlijk rouwinzicht dat ik bied.

Het persoonlijk rouwinzicht bied ik uiteraard ook als je zelf een progressieve ziekte hebt daar hulp en ondersteuning bij wilt. Neem gerust en vrijblijvend contact met me op. Ik antwoord altijd.