Rouwen verandert je leven en jij verandert door je rouw.

Je verlies kan een grote verandering in je leven zijn. Door daar om te rouwen verandert je (dagelijks) leven. En ook jij verandert door de rouw, want rouwen en verliesverwerking vergen innerlijk werk. Het eerste wat mensen vaak opmerken is dat wat eerder belangrijk was, dat nu totaal niet meer is. En andersom.

Wat is innerlijk werk?
Je rouwt op een dieper niveau in jezelf. Op dat niveau kun je werkelijk ervaren en voelen wat het verlies met je doet, hoe het verlies je raakt en op welke gebieden in je leven. Het is ook het niveau waar je jezelf in de loop van je rouwproces los kunt zien van het verlies. Daar kom je ook in contact met je wijsheid, je creativiteit, uniciteit en je diepere verlangens. Daar zie je nieuwe mogelijkheden om je (nieuwe) leven in te richten. Het vraagt de bereidheid om die beweging naar binnen te maken. Daar is vaak kracht en moed voor nodig, maar weet dat je altijd je hart en je intuïtie kunt volgen.

Je verandert door je rouw
Door het diepere contact met jezelf kunnen je voorkeuren veranderen, je prioriteiten, je ideeën, je levensinstelling, je aandachtspunten, je wensen, je dromen en je verlangens. Hierdoor veranderen je denken, voelen, willen en handelen. Je gedrag verandert. Kortom, jij verandert.

De veranderingen toelaten
Misschien herken je jezelf af en toe niet. Je bent bijvoorbeeld verbaasd over je vermogen om door te zetten, bij je standpunt te blijven, nieuwe zaken op te pakken, beslissingen te nemen en keuzes te maken. Je doet dingen die je zelf niet voor mogelijk had gehouden. Je doet allerlei nieuwe ervaringen op, bekwaamt je in nieuwe vaardigheden, ontdekt onvermoede talenten en ontmoet nieuwe mensen in dit nieuwe leven.

Het kan verwarrend zijn als je bij jezelf zulke veranderingen ervaart. De uitnodiging is om deze toe te laten. Zie jezelf, erken dat je verandert en beweeg mee. Ontvang de ‘nieuwe jij’ in je hart. Zo blijf je ontspannen en je behoudt de voortgang in je rouwproces.

De reactie van mensen in je omgeving
Het gaat de mensen in je omgeving zeker opvallen. En ze zullen het ook zeggen: ‘Je bent veranderd.’ Als je je daarvan bewust bent is deze reactie dus herkenbaar. Voor de mensen in je omgeving kan het verwarrend zijn. Ze weten misschien niet zo goed wat ze met jouw verandering aan moeten. Daarnaast kan die verandering invloed hebben op jullie relatie en op henzelf. En dat kan voor hen bedreigend zijn.

Je kunt reageren door toe te geven dat je inderdaad veranderd bent. Afhankelijk van hoe je het zelf ervaart, kun je daaraan toevoegen dat je er blij om bent, dat je je goed voelt, dat je het af en toe ook verwarrend of spannend vindt of dat je dit nooit had verwacht.

En als mensen je complimenteren met de veranderingen die je laat zien, neem deze dan van harte aan. Bedank hen omdat het hen is opgevallen, want de meeste veranderingen hebben wel wat innerlijk werk gevraagd!

Persoonlijke ontwikkeling en bewustwording
Mensen zeggen wel: ‘Ik ben er sterker uit gekomen.’ Dat is mooi. Deze mensen hebben de ervaring dat het verlies niet voor niets was. Zij hebben er voor zichzelf ook iets uit kunnen halen; zij hebben innerlijke kracht ervaren en levenswijsheid opgedaan. De rouw stimuleerde hen om zichzelf verder persoonlijk te ontwikkelen. Zij zijn zich meer bewust geworden van zichzelf en daarmee kunnen ze verder. Ook dat is vervulling.
Het verlies kan de aanzet tot verandering zijn en ook al eerder ingezette veranderingen kunnen erdoor gestimuleerd en versterkt worden.

Door mijn rouwproces heb ik mijn verlies verwerkt. Het was ook een extra stimulans voor verdere persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Door mijn baan op te zeggen en te kiezen voor een andere richting had ik al veranderingen ingezet. Door deze veranderingen en het verlies van Frank ontstond de situatie waarin deze persoonlijke ontwikkeling en bewustwording nog sterker gestimuleerd werden. Alles kwam in één keer bij elkaar.’

Rouw is een natuurlijk proces
Gelukkig gaan de veranderingen op een geleidelijke, natuurlijke manier omdat rouw een natuurlijk proces is. Je hoeft dus niets te forceren. Je hart en je intuïtie zullen je leiden. Niet alleen om gezond uit de rouw te komen, maar ook om er voor jezelf het allerbeste uit te halen. Zo kun je na verloop van tijd terugkijken op een afgerond, vervullend en verrijkend rouwproces.

Het Stappenplan voor een gezond rouwproces volgt de natuurlijke bewegingen van verlies en rouw, het helpt je op die geleidelijke, natuurlijke manier. Hier lees je meer over het Stappenplan.

Ervaar jij niet deze positieve veranderingen, blijf je worstelen met het verlies? Ervaar je geen of heel weinig voortgang in je proces? Lees hier dan meer over rouwinzicht. Wellicht herken je daar je eigen situatie.

Heb je naar aanleiding van deze blog een vraag of opmerking, stuur me gerust en vrijblijvend een berichtje: willy@effectiefrouwen.nl. Of zend een berichtje via het contactformulier Ik antwoord altijd.