Herdenken bij verlies en rouw
De betekenis van herdenken is gedenken, herinneren, in ere houden, jubileren, niet vergeten en vieren. Door te herdenken geven we aandacht aan een situatie, aan iets of iemand uit het verleden. We herdenken om niet te vergeten en we kunnen het doen om iets te vieren.
Veel mensen in de rouw zien op tegen de traditionele herdenkdagen zoals geboortedagen, sterfdagen en andere dagen in het jaar waarop het verlies extra voelbaar en zichtbaar is. Hoe kun je gezond met deze confrontatiedagen omgaan?
Herdenken op je eigen manier
Als rouw een uniek persoonlijk proces is, herdenk je ook op je eigen manier. Deze ruimte mag je volledig benutten. Je mag er een waardevol ritueel van maken, waarmee je tijd en aandacht besteedt aan je verlies. Precies zoals jij het nodig hebt en het jou voedt.
Je kunt alle ideeën die je hebt hoe je dénkt dat een herdenking eruit moet zien, loslaten. Ook alle verwachtingen die je van mensen in je omgeving hebt, mag je loslaten. Het leven gaat écht door en mensen vergeten de voor jou zo belangrijke herdenkingsdagen. Hoewel dat natuurlijk niet voor iedereen geldt.
Bovengenoemde ideeën en verwachtingen staan een pure herdenking in de weg.
Troostcake werd ons ritueel
‘Morgen is papa één jaar dood. Dat heet de sterfdag van pappa.’
Ze kijken me met hun grote bruine ogen aan.
‘Morgenochtend hoeven jullie niet naar school. Dan eten we troostcake.’
‘Hoe denken jullie dat een troostcake eruit ziet?’
Ze waren nog zo jong dat ze zich niet bewust waren van de sterfdag van hun vader en toch wilde ik het ook niet zomaar voorbij laten gaan. Ik dacht erover na hoe ik mijn kinderen kon betrekken bij een ritueel. Hoe maakte ik het niet te zwaar en konden we toch herdenken?
Troostcake werd ons ritueel. Later ook bij andere verdrietige gebeurtenissen. We zijn met elkaar en genieten van koffie en cake. Een paar maanden geleden vertelde mijn dochter dat ze met een vriendin troostcake had gegeten, want haar vriendin was weer gezakt voor het rijexamen.
Meer over rouw met kinderen lees je hier.
Herdenkingsdag werd ook peildag
Franks sterfdag is geen emotionele dag meer en toch vergeet ik die dag nooit. Zijn sterfdag werd voor mij ook een peildag; een dag om te peilen hoe ik me voelde, hoe ik in mijn rouwproces stond en in mijn leven. Wat had ik bereikt in het afgelopen jaar? Hoe ging het met ons als gezin? Wat had ik nodig die dag, en het komende jaar? Welke richting wilde ik op?
Na een paar jaar ging ik mij beter voelen, stabieler en krachtiger. Ik kreeg meer waardering voor mezelf. Ik zag de vooruitgang en wist dat ik op de goede weg was. Het was altijd een dag waarop ik goed voor mezelf zorgde, weinig tot niets plande, lekker kookte, fijne muziek draaide en koffie dronk. Het was een dag voor mezelf en mijn gezin, met troostcake.
Herdenken bij alle vormen van verlies
Niet alleen bij het verlies van een dierbare kun je herdenken, bijvoorbeeld ook bij verlies als gevolg van een nieuwe levensfase. Als je je ouderlijk huis verlaat, als je kinderen het huis uitgaan, als je met pensioen gaat. En ook bij verlies van je gezondheid waardoor je leven onomkeerbaar verandert.
Een zuiver herdenkingsritueel
Je kunt het helemaal invullen zoals jij het wilt. Het gaat erom dat het bij je past en je voedt. Gebruik je creativiteit. En laat het ritueel door de tijd meebewegen en mee veranderen, want jij verandert. Zo blijft het eigen; puur, zuiver en uniek.
Misschien heb je meer herdenkdagen nodig, bijvoorbeeld iedere maand of ieder kwartaal. Geef toe aan die impuls. Het is heel gezond. Door vaker in een jaar een herdenkritueel uit te voeren, zullen de traditionele dagen minder zwaar en beladen worden. En als je behoefte door de tijd afneemt, kun je daarin meebewegen. Voel de vrijheid om het écht op jouw manier en jouw momenten te doen.
Meer over (afscheids)rituelen lees je hier.
En tot slot het recept voor troostcake
- Men neme een grote cake.
- Snijd de cake in dikke plakken.
- Leg een plak op een schoteltje.
- Doe zoveel slagroom als je wilt op de plak cake.
- Strooi er ruim Smarties overheen.
- Smullen maar!
Heb je naar aanleiding van deze blog een vraag of opmerking? Vind je het fijn om samen met mij jouw herdenkingsritueel te ontdekken en vorm te geven? Stuur dan een berichtje naar willy@effectiefrouwen.nl of ga naar de contactpagina. Ik antwoord altijd.