BorstkankerBlog 11


Medicinale paddenstoelen

‘Heb je al gekeken naar Fantastic Fungi?’ Mijn dochter vroeg het meerdere keren. Het kwam er niet van tot vorig jaar november in Drenthe. Deze film ‘neemt je mee op een reis door tijd en schaal naar de magische aarde onder onze voeten, een ondergronds netwerk dat onze planeet kan genezen en redden’. Een film over schimmels en paddenstoelen.

Een paar maanden later stuurt ze een appje met informatie over chaga, de berkenweerschijnzwam. Voor haar bushcraft-opleiding moest ze namelijk op zoek naar deze zwam, die ook in de Nederlandse bossen voorkomt. Nadat ze de zwam had gevonden en meegenomen, verdiepte ze zich verder in deze paddenstoel. En wat blijkt chaga is een medicinale paddenstoel, chaga heeft onder andere een antitumorale werking.

Chaga bevat stoffen die ervoor zorgen dat kankercellen zich niet kunnen uitbreiden. Tevens bevordert chaga het apoptoseproces bij kankercellen. Apoptose betekent dat een cel zelfdoding pleegt, zonder omliggend weefsel te beschadigen. Schone celdood als het ware.

In het Oosten staat deze paddenstoel bekend als uitzonderlijk. Siberiërs noemen het ‘Een gift van God’, Japanners zeggen ‘Diamant van het bos’ en de Chinezen zien het als ‘Koning van de planeten’.
Op dat moment in mijn genezingsproces was ik op zoek naar geneeskrachtige kruiden. Paddenstoelen zijn ook goed!

Niet lang daarna rijd ik naar Baarn, naar een natuurgeneeskundig therapeut die in zijn praktijk mycotherapie toepast. Mycotherapie is het gebruik van paddenstoelen of extracten uit paddenstoelen om bepaalde aandoeningen of ziekten te voorkomen of te behandelen.

Medicinale paddenstoelen stimuleren het zelfgenezend vermogen. Ze bevatten essentiële suikers, antioxidanten, essentiële aminozuren, mineralen, sporenelementen en vitaminen.  Men schat dat het gebruik van medicinale paddenstoelen binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde tussen de 5000 en 7000  jaar geleden begon. Sinds 60 jaar wordt er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

In veel Aziatische landen wordt het gebruik van medicinale paddenstoelen vaak gecombineerd met reguliere therapie bij de behandeling van kanker. Ze onderdrukken veel bijwerkingen als gevolg van de reguliere therapie en ze bevorderen de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Als integrale geneeswijze worden vooral de immunostimulerende en antitumorale eigenschappen ingezet.

Gelukkig woont mijn paddenstoelen-man niet in Azië, maar gewoon hier in Nederland. Een online consult is mogelijk, maar ik rijd liever naar hem toe om persoonlijk kennis te maken. Én, zoals hij voorstelt, om elkaar de hand te schudden.

Al mijn medische gegevens zoals tumorkenmerken, bloedwaarden, behandelplan en scanuitslagen zijn al via de mail vooruit gegaan. Het is namelijk maatwerk. Hij behandelt niet de aandoening kanker, het gaat om de méns met de aandoening. Holistisch dus.

En van de mens Willy wil hij graag meer weten. Waarom heb je zo lang gewacht met de reguliere behandeling? En wat heeft de doorslag gegeven om toch aan de chemo’s te gaan?
We hebben een fijn, open en emotioneel gesprek. Daarna wil hij mij graag helpen.

Als hij hoort dat ik al chaga neem, en hoe dat is gekomen, valt hij bijna van zijn stoel: ‘Dat is precies de paddenstoel die bij jouw constitutie past!’
Zelfhelend vermogen, dank je wel!

‘Ik zie en voel dat je gemotiveerd bent om aan de chemo te gaan. Daarbij gaan de paddenstoelen je ook ondersteunen. We gaan de chemo faciliteren.’
Hij legt uit dat de paddenstoelen de celwand van de kankercel zacht maken, waardoor de chemo er makkelijker in kan en zijn werk doen. Ik zie dat voor me en nu ik het schrijf denk ik: dat moet ik tekenen!

Naast de paddenstoelen stelt hij voor om ook Chemo-Support te nemen, wat helpt om de bijwerkingen van chemotherapie te verminderen. Deze support bevat 16 geneeskrachtige kruiden.

Bij het afscheid schudden we weer de hand.
‘Willy’, zegt hij. ‘2024 wordt jouw jaar!’
Nog meer tranen.

Nog meer gezien, gehoord, gesteund en chémotiveerd rijd ik naar huis.


Heb je naar aanleiding van deze blog een vraag of opmerking, stuur me dan een berichtje: willy@effectiefrouwen.nl of via het contactformulier. Ik antwoord altijd, al kan het onder de huidige omstandigheden wat later zijn.

Indien je in contact wilt komen met de natuurgeneeskundig therapeut in Baarn, dan is dit de link naar zijn website: Althera, praktijk voor natuurgeneeskunde.