BorstkankerBlog 6


Niet beslissen vanuit angst

Voorlopig heb ik twee weken bedenktijd. Ga ik wel of niet behandelen in het ziekenhuis?
Hoewel ik van de meeste mensen om mij heen wel begrip en respect ervaar, is het een eenzaam pad. En dat is logisch, want ik ben de enige die deze persoonlijke beslissing moet en kan nemen.

Hoewel ik mijn lichaam door de bedenktijd voel ontspannen, komen juist in deze ontspanning de emoties omhoog. Ik kan niet anders dan zitten en het door me heen laten gaan, want ik weet dat het voorbij gaat. Ik hoef er niets aan te doen.

Dat klinkt allemaal krachtig en moedig, maar het is een 100% confrontatie met mezelf en mijn diepste angsten. Ik moet erkennen dat ik nog nooit zo diep heb gezeten. Eén van de eerste Willy’s die sneuvelen is de arrogante Willy. Zij dacht dat ze niet ziek zou worden. Hoe arrogant kun je zijn?

Onder arrogantie zit angst. En bij mij is dat de angst om ziek te worden, en meer specifiek om kanker te hebben. Naast deze persoonlijke angst is het ook een collectieve angst. Ik voel ze beiden. Het loslaten is intens.

Ondanks dat ik overdag mijn dagelijkse dingetjes doe, is alles anders. Ik herken dat fenomeen. Het is ook een tijd waarin ik beweeg van ontkenning naar erkenning. De bijna constante stroom van emoties genereert deze beweging. Ik ben veel alleen en huil.
Creativiteit helpt ook. Intuïtief tekenen, schrijven en weven werken ontspannend, meditatief en het brengt me naar diepere lagen in mezelf.

’s Nachts, als het donker is, is er geen afleiding. Emoties houden me uit mijn slaap. Ik moet rechtop zitten om ze door me heen te laten gaan. Inmiddels ken ik mijn lijf wel zo goed dat, als ik ga geeuwen, ik weet dat de emotie uit mijn lijf is. Dan ontspant mijn lichaam en kan ik slapen totdat de volgende emotie omhoog komt.

Ik kan niet anders dan vertrouwen op de wijsheid van mijn lichaam dat de emoties reguleert. Hoe meer ik dat laat gebeuren hoe meer ik bij mezelf kom. Hoe meer emoties ik loslaat, hoe meer ik weer in contact kom met de bron.

Wellicht denk je: wat een gedoe, ga gewoon behandelen, dan hoef je niet door al die angsten. Maar ik wil niet beslissen vanuit angst. Ik ben op weg naar een andere plek in mezelf. Vanuit die plek wil ik beslissen.


Wil je reageren op deze blog, stuur dan gerust en vrijblijvend een berichtje naar willy@effectiefrouwen.nl. Ik reageer altijd, maar gezien de omstandigheden wat later.