Koesteren met je ogen en je hart

In deze nieuwe tijd komen we er achter hoe graag en vaak we de ander aanraken, vasthouden, kussen, zoenen, strelen, beminnen. Door de afstand die we moeten houden, ervaren we een gemis aan lichamelijk contact. Het blijkt nu hoe vanzelfsprekend dat voor ons was. Gelukkig kunnen we elkaar koesteren met onze ogen en ons hart. Dat kunnen we overal doen zonder dat we bij de ander zijn. Dat is de kracht van ons hart!

Het voelen van gemis is een natuurlijke reactie in een rouwproces.
Het is pijnlijk, hartenpijn, puur verdriet. De reactie van je lichaam op de pijn is huilen. Het is het enige wat werkt. Je verdriet zal oplossen in de helende ruimte van je hart. Daarna voel je opluchting, je lichaam ontspant en je ervaart rust.

Het voelen van het gemis komt in rouwmomenten, in het begin zijn dat er veel. Later in je rouwproces worden dat er steeds minder. Dan kan er ook ruimte zijn om de persoon die hebt verloren te koesteren. Je bent dan in de fase ‘Je herinneringen koesteren’ van het Stappenplan voor een gezond rouwproces.

Koesteren met je ogen en je hart
Koesteren is de ander zien zonder verwachtingen, zonder oordeel en met verwondering. Het gaat om jouw innerlijke houding ten opzichte van die ander. Je koestert met je ogen en je hart. Je ziet de ander; je hebt compassie met hem of haar. Koesteren geeft je een warm gevoel. En het is heel gezond voor je!

Een milde beweging om je gehechtheid los te laten
Koesteren kan ons ook helpen om minder gehecht te zijn. Gehechtheid aan iemand of iets beperkt immers onze eigen vrijheid en die van de ander. Als we gehecht zijn, denken we dat we de ander, het object of de situatie nodig hebben. Het kan zo ver gaan dat we denken dat we niet zonder kunnen leven. De angst om te verliezen doet ons vervolgens nog meer hechten.

We kunnen gehecht zijn aan mensen, spullen en situaties, maar bijvoorbeeld ook aan ons verleden, onze problemen, onze successen, onze rollen, ons gedrag en onze drama’s. Het geeft houvast, want we voelen de beperking (nog) niet.

Koesteren is een milde beweging om je gehechtheid los te laten. Met zachte kracht maak je jezelf vrij. Je kunt alles koesteren: je dierbaren, je herinneringen, je huisdier en alle andere zaken of situaties die voor jou van waarde zijn.

Vind je het moeilijk om te koesteren?
Stel je dan voor dat je een baby van ongeveer twee maanden in je armen hebt. Het kindje ruikt zalig. Je voelt het gewicht van dit nieuwe mensje, je ziet de adembeweging in het rompje. Je ziet de kneepjes op de handjes, de volle wangetjes en de kleine beweginkjes in het gezichtje. Je kunt je ogen niet van dit mensje afhouden. Voel deze warmte; dat is koesteren. Als de baby zijn ogen opent en jou ziet, krijg je de mooiste lach ever!

Deze visualisatie helpt je te koesteren
In het werkboek van het Thuis-traject voor rouw staat een visualisatie die je helpt te koesteren.
Hieronder staat de link naar de geluidsopname. Als je hier naar luistert, laat je dan leiden door mijn stem. Je kunt direct meedoen, maar je kunt de eerste keer ook alleen nog luisteren. Voel maar wat jouw behoefte is. En voel de warmte in je hart!

Hier kun je meer lezen over gezond rouwen en het Thuis-traject voor rouw. En heb je een vraag of een opmerking naar aanleiding van deze blog, stuur me dan een berichtje: willy@effectiefrouwen.nl. Ik antwoord altijd!

Ik wens je een warme koestering met deze visualisatie: