Loslaten om verder te gaan

Ze gaat helemaal op in het tekenen en inkleuren. Het geklets is verstomd, haar koffie wordt koud. Van het ene op het andere moment stopt ze en leunt achterover in haar stoel.
‘Voordat ik verder ga heb ik de behoefte om te koesteren.’
Ze spreekt het uit zonder na te denken. Ze kijkt naar haar tekening en is stil. Ze kijkt en voelt. Warme tranen komen. Ze kijkt nog langer, dan een diepe zucht.
‘Zo, nu kan ik verder.’
Terwijl ze haar tranen droogt, schenk ik warme koffie.

De vrouw was een gast van het inloophuis voor mensen met kanker. Ze deed een intuïtieve tekenopdracht met het thema loslaten. Door haar ziekte had ze o.a. ook haar baan verloren. Haar woorden en innerlijke bewegingen zijn me bijgebleven omdat ze een prachtige verdieping van loslaten lieten horen en zien.

‘Moeten’ loslaten is onmogelijk
Voordat je loslaat is er altijd een moment van bewustzijn. Je bent je dan bewust van wie of wat je loslaat. Het is een moment van rust, de tijd staat even stil. In dat moment ben je bereid om te zien en te voelen wie of wat je loslaat. Zonder deze bereidheid is loslaten onmogelijk.
Loslaat-momenten zijn bijzonder helend omdat je je realiseert dat iets nooit meer zal gebeuren of nooit zal gaan gebeuren. Je realiseert je wat die persoon of situatie voor jou heeft betekend, en waarschijnlijk nog steeds betekent. Dit is het pijnlijke van loslaten.
Je laat los om verder te kunnen gaan. En die behoefte om verder te gaan komt uit jezelf.

Loslaten in stukjes
Het hoeft niet allemaal in één keer. Je mag in stukjes, partjes, deeltjes loslaten. Je intuïtie helpt je daarbij. Je hoeft er niet over na te denken.

Warmte na loslaten
Na de hartenpijn en je tranen wordt het warm, want warme gevoelens van dankbaarheid, liefde, trots en vreugde vullen je hart. Daar koester je deze gevoelens voor de rest van je leven. Zo maak je nieuwe herinneringen.

Ontspannen loslaten
Het is heel gezond om bewust los te laten. Hoe kun je dat doen?

  • Zoek een rustige plek waar je niet wordt gestoord.
  • Ga zitten of liggen in je ideale ontspannen lichaamshouding.
  • Leg naar behoefte een hand op je buik.
  • Probeer zo rustig mogelijk adem te halen, maar forceer niets.
  • Onderzoek welke gevoelens je in je lichaam vasthoudt en welke je daarvan wilt loslaten. Welke emoties komen omhoog als je bijvoorbeeld terugdenkt aan bepaalde personen, situaties en/of momenten?
  • Als je het moeilijk vind om emoties etc. omhoog te laten komen, pak dan pen en papier en begin te schrijven. In de blog ‘Schrijven voor rust in je rouw’ kun je daar meer over lezen.
  • Blijf rustig ademhalen, zucht, huil, schrijf,
  • en laat maar los.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheid van loslaten door intuïtief te tekenen?  Ik bied persoonlijk rouwinzicht en workshops. Ook in het werkboek van het Thuis-traject voor rouw worden teken- en schrijfopdrachten aangeboden en kun je ontspanningsoefeningen beluisteren.

Heb je nog een vraag? Stuur vrijblijvend een berichtje naar willy@effectiefrouwen.nl of via het contactformulier. Ik antwoord altijd!