Rouw en sentiment

Sentiment is een gevoeligheid waardoor we snel ontroerd raken. Er wordt heel wat ingespeeld op onze gevoeligheid, bijvoorbeeld met als doel om ons tot (re)actie aan te zetten. We zijn ‘gevoelig’ voor reclame, marketing, inzamelingsacties.

Ook bij afscheidsrituelen, op gedenk- en herdenkdagen zie ik wel sentimentele uitingen. Situaties worden dan aangedikt, opgeblazen, mooier gemaakt, opgeleukt, zwaarder gemaakt. Het resultaat is dat de essentie minder goed zichtbaar en voelbaar is. Het wordt een sentimentele voorstelling die is gericht op de buitenwereld. Dat leidt af van waar het werkelijk om gaat.

Als je rouwt gaat het om jou, om je verlies en wat je nu voelt. Dat is je binnenwereld. Daar moet je met je aandacht zijn!

Heb je moeite om deze buiten- en binnenwereld van elkaar te onderscheiden? Of om door het sentiment heen te prikken? Ik help je contact te maken met je binnenwereld zodat je gezond verder kunt rouwen. Stuur me gerust een berichtje: willy@effectiefrouwen.nl of neem contact op via het contactformulier om je situatie voor te leggen. Ik antwoord altijd.

Wil je meer lezen over de helende kracht van afscheidsrituelen? Lees dan deze blog.

Of lees meer over  de eerstvolgende workshop ,  het Thuis-traject voor rouw of kies een persoonlijk rouwinzicht.