Creativiteit bij verlies

Geen woorden kunnen vinden

Als je rouwt, keer je van nature naar binnen. Je rouwt op een dieper niveau in jezelf. Op dat niveau is o.m. ook je creativiteit. Als je diepgaand rouwt kom je dus in contact met je creativiteit. Dat gaat vanzelf. Zo ontstaat de behoefte om je creatief te uiten. Creativiteit helpt ook als je moeilijk woorden kunt vinden voor je gevoelens.

Handen, ogen en hart

Als je creatief bezig bent werken je handen, je ogen en je hart samen. Deze samenwerking is al eeuwen bekend in de Oosterse geneeskunde door de werking van de hartmeridiaan. Dat is een energiebaan die o.a. begint in je hart en vertakt naar je handen, ogen en tong. Bij alles wat je met je handen doet, is je hart ook betrokken. Je hart is de poort naar je wijsheid.

Creativiteit ondersteunt je rouwproces

Door de samenwerking van je handen, ogen en hart komt je denken tot rust. Je ademhaling wordt trager en dieper. Ook je hartslag vertraagt. Je ontspant. Je aandacht is bij je handen, in het hier en nu. In deze ontspanning ben je ontvankelijker voor je intuïtie en wijsheid. Je krijgt inzichten waarmee je verder kunt in je rouwproces en je leven. Zo ondersteunt creativiteit je rouwproces.

Creativiteit stimuleert je rouwproces

Het kan ook andersom. Als je het moeilijk vindt om in contact te komen met je gevoelens, als je veel gedachten hebt of als je het bijvoorbeeld spannend vindt om naar binnen te keren, dan helpt creativiteit je ook. Door creatief bezig te zijn, zak je rustig en zacht naar die diepere laag in jezelf. Je kunt altijd uitgaan van je eigen wijsheid: wat gebeurt of zichtwaar wordt, is dat wat je op dat moment nodig hebt en aankunt.

Rouw en creativiteit gaan prima samen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat rouw een actief proces is. Het is niet langer iets wat je ondergaat, maar waar je bewust zorg en aandacht aan geeft. Creativiteit past daarbij.

 • als je meer rust en ontspanning wilt ervaren
 • als je veel gedachten hebt
 • als je geen woorden kunt vinden voor je gevoelens
 • als je niet weet waar je moet ‘beginnen’
 • als je iets wilt ‘maken’
 • als je iets met je herinneringen wilt doen
 • als je contact wilt maken met je emoties, intuïtie en wijsheid
 • als je meer verdieping in je rouwproces wilt
 • als je inzichten wilt in je rouwproces en/of in jezelf
 • als je voor belangrijke keuzes en/of beslissingen staat
 • als je de voortgang in je rouwproces wilt behouden
 • als je bewust stappen wilt zetten in je rouwproces

Voorbeelden van creativiteit

Ieder mens is creatief . Maar je hoeft bijvoorbeeld niet mooi, gestileerd te kunnen tekenen of schilderen. Je hoeft niet gevorderd te zijn. Het gaat erom dat je met je handen bezig bent en iets laat ontstaan. Voorbeelden zijn: tekenen, kleuren, schrijven, kalligrafie, boetseren, klei draaien, schilderen, glasblazen, timmeren, weven, bloemschikken, kleding maken, beeldhouwen, tuinieren. Zelfs koken kun je als een vorm van creativiteit zien.

Het kan nieuw en spannend voor je zijn om in contact komt met je eigen creativiteit. Ga de uitdaging aan!