Hoogbegaafdheid, verlies en rouw

In mijn rouwpraktijk komen ook minder of meer begaafde mensen voor inzicht en advies. Meestal zijn zij zich niet bewust van hun hoogbegaafdheid, vaak wel van hun hoogsensitiviteit. Als zij vertellen over hun dagelijks leven, over hoe zij de wereld, mensen en hun werk ervaren, en vooral hoe zij zichzelf ervaren in relatie tot deze gebieden, gaat bij mij een lampje branden.
Als ik vraag of ze misschien hoogbegaafd zijn, krijg ik altijd een verbaasde blik gevolgd door ontkenning.

Mijn bedoeling met deze blog is herkenning en erkenning te realiseren, waardoor je jezelf beter begrijpt in je dagelijks leven en in relatie tot je rouwproces.

Wat is hoogbegaafdheid?
In deze blog ga ik niet in detail uitleggen wat hoogbegaafdheid is. Daarnaast bestaat dé hoogbegaafde niet. Ik duid hier wat ik zelf tijdens een sessie ervaar in het contact met een persoon die blijkt wellicht minder of meer hoogbegaafd te zijn. En wat ik heb gelezen over hoogbegaafdheid.

  • Je denkt snel en diep, ziet verbanden, kan vele stappen terug en vooruit denken. Vaak zie je al de oplossing of meerdere oplossingen. Je kunt vanuit meerdere perspectieven naar een situatie kijken.
  • Grote kans dat je ook hoogsensitief bent. Je hebt een verfijnd neurologische systeem waardoor je alle informatie van zowel de buitenwereld als je binnenwereld tegelijkertijd ervaart, in volle nuance, heel precies, diepgaand en eventueel met de emotionele lading. Je hebt van nature een hoger invoelend vermogen en krachtiger intuïtie. Van nature ben je zachtaardig en dienstbaar, je voelt je verbonden met alles en iedereen, streeft naar harmonie en zingeving. En je hebt een helder rechtvaardigheidsgevoel. Je hebt behoefte aan zelfreflectie om jezelf beter te leren kennen. Hier lees je meer over hoogsensitiviteit: Hoogsensitiviteit en rouw
  • In de afgelopen jaren zijn door onderzoekers meerdere uitingsvormen van intelligentie ontdekt: muzikale intelligentie, lichamelijk-motorische intelligentie (topsporters), taalkundige intelligentie, logisch-mathematische intelligentie, visueel ruimtelijke intelligentie, intrapersoonlijke intelligentie (hoe ga je met jezelf om), interpersoonlijke intelligentie (hoe ga je met andere mensen om), ethische intelligentie, intelligentie m.b.t. classificeren en ordenen, biologische intelligentie, sociaal emotionele intelligentie. Zelf wil ik daar nog aan toe voegen spirituele en energetische intelligentie.
    Je kunt meerdere intelligenties hebben.

Begeleiding van hoogbegaafden
Over het algemeen wordt nog gedacht dat hoogbegaafden het makkelijk hebben in hun leven, studie en werk. Ze zijn immers meer dan intelligent, dus ze weten hoe ze moeten handelen. In de praktijk en uit onderzoeken blijkt dat het lang niet altijd zo soepel loopt. De conclusie van de vele onderzoeken is dat hoogbegaafden begeleiding nodig hebben om hun uitzonderlijke talenten te ontwikkelen én om zich als persoon te ontwikkelen. In het onderwijs wordt deze begeleiding steeds meer gegeven, en worden kinderen en hun ouders ook in hun dagelijks leven begeleid.

De begeleiding richt zich o.a. op persoonlijk inzicht want hoogbegaafden kunnen bepaalde overtuigingen aangenomen hebben die hen belemmeren. Zo kunnen ze zichzelf als de norm zien, waardoor ze niet begrijpen dat andere mensen anders functioneren. Ze kunnen voor zichzelf en anderen de lat hoog leggen. Hoogbegaafden kunnen problemen ervaren in de communicatie en sociale omgang met anderen. Zelf voelen ze zich ook vaak onbegrepen. Ze kunnen zeer heftige emoties en veel weerstand ervaren. Ze kunnen een neiging hebben tot overpresteren, maar ook onderpresteren komt voor. Angst om fouten te maken komt voor of angst om buiten de comfortzone te handelen. Ze voelen zich vaak anders.

Vastlopen in het rouwproces
Door bovenstaande overtuigingen kunnen hoogbegaafden juist veel moeilijkheden ervaren in hun persoonlijke en werkzame leven. Als zij daar bovenop ook nog een verlies ervaren kunnen zij vastlopen in hun rouwproces. Het verlies en de rouw vormen dan de aanleiding om hulp te zoeken. Het zijn deze mensen, niet wetende dat zij hoogbegaafd zijn, die ik ontvang in mijn praktijk.

Samen ontrafelen we de situatie waardoor puzzelstukjes op hun plek vallen. Er ontstaat overzicht en inzicht over de eigen persoonlijkheid, over hun rouwproces en hoe hun persoonlijkheid hun rouw beïnvloedt.
Alleen al de herkenning en erkenning van hun mogelijke hoogbegaafdheid genereert rust en kracht. Er ontstaat nieuwe motivatie om stappen te zetten en zich te richten op deze nieuwe persoonlijke informatie. Dat vormt vaak de basis waarop het rouwproces ook weer gaat stromen.

Leesvoer voor herkenning van en omgaan met hoogbegaafdheid
Als tip laat ik altijd de volgende boeken zien die hen bijna allemaal raken in hun hart:

  • Uitzonderlijk talent, gids voor hoogbegaafden, uitvinders en andere vreemde vogels
    Geschreven door Frans Corten.
    Vooral de woorden ‘en andere vreemde vogels’ resoneren.
    ISBN 9789491757846
  • Meer dan intelligent, De vele gezichten van hoogbegaafdheid bij jongeren en volwassenen
    Geschreven door Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx
    ISBN 9789401446884

Resoneert deze blog bij jou, en wil je meer weten of wat met me delen? Neem dan vrijblijvend contact met me op door een berichtje te sturen naar willy@effectiefrouwen.nl of via het contactformulier. Ik antwoord altijd.

Meer over het rouwinzicht dat ik bied en mijn werkwijze, lees je hier: Rouwinzicht 
Ik help je graag.

Misschien is deze blog ook interessant voor je: Rouw en innerlijk kind