Mijn bijdrage in de coronacrisis

April 2020

Het blijft me verbazen hoe ons leven in zo’n korte tijd is veranderd, wetende dat we zelfs nog ‘midden’ in de veranderingen zitten en niet weten hoe lang dit nog gaat duren. Voor de ene persoon zijn de veranderingen veel meer ingrijpend dan voor de ander. De een kan niet werken, de ander heeft het nog nooit zo druk gehad.

Twee weken geleden ben ik gestopt met het volgen van de actuele berichtgeving rondom het corona-virus. Het was gewoon teveel voor mij. Ik ging er vanuit dat wat ik moest weten wel tot mij zou komen.
En zo is het ook gegaan.

Door te kiezen voor meer rust ontstond er ruimte in mijn hoofd, hart en lijf. Daardoor kwamen er mooie, warme, positieve berichten voorbij over nieuwe initiatieven, acties en samenwerkingen van mensen die ‘meebewegen met de veranderingen’. Zij zien hoe zij kunnen anticiperen en mee-veranderen, zij zien nieuwe mogelijkheden die nu effectief zijn, zij zien wat zij kunnen bijdragen. Ik krijg een warm hart van deze berichten en voor deze mensen.

Ik sprak een zorgverleenster in een zorginstelling die gesloten was voor bezoekers. Ze vertelde dat de bewoners daardoor meer zorg en aandacht van de zorgverleners vragen. En die hadden het al zo druk! Er wás eigenlijk al weinig of geen tijd voor een persoonlijk gesprek…

Toen ging het bij mij óók borrelen.

Dit is mijn bijdrage aan de zorg en aandacht voor mensen die geen bezoek meer krijgen, die niet (meer) naar buiten kunnen om een luchtje te scheppen. En natuurlijk voor iedereen die een digitale wandeling langs de Zuidka wil maken!

In deze video neem ik je mee langs de Zuidka. Dit is een oud, historisch pad tussen Schipluiden en Delft, waar ik bijna elke dag wandel en de dagelijkse veranderingen zie, hoor en ruik in dit kleine stukje groen tussen Den Haag en Rotterdam. Het is mijn dagelijkse vitamineshot! In een halfuurtje laat ik je jaarrond zien wat er zoal te beleven is.

Ik wens je veel rust, ontspanning en kijkplezier!

Oh ja, in het voorwoordje zeg ik dat het oktober is, in plaats van april. Ik vind het wel grappig en heb het zo gelaten. In oktober 2019, precies een halfjaar geleden, was ik namelijk in het oerbos in Polen. Dat is een heel bijzondere plek, ik heb me er gelaafd aan de continuïteit van het bos. Het oerbos, zonder interventie van de mens, is zelfstandig, zelfvoorzienend en zelf-beschikkend. Het bos verandert continu. Ik realiseerde me: continuïteit is verandering. Het heeft dus geen zin om weerstand te bieden aan de veranderingen. Het is veel gezonder om mee te bewegen.

Wil ik je tot slot vragen om de video ‘Voluit Leven langs de Zuidka’ vooral te delen met andere mensen. Het is mijn grote wens dat deze bijdrage globaal wordt verspreid.

En wil je meer weten over meebewegen met de veranderingen en/of over continuïteit, neem dan contact met me op. Stuur een berichtje naar willy@effectiefrouwen.nl of via het contactformulier. Ik antwoord altijd.