Rouw is een natuurlijk proces

Een natuurlijk proces heeft zijn eigen wijsheid, volgorde, plek en tijd. Het gaat vanzelf. De mens, hoe graag die dat ook wil en probeert, heeft daar geen invloed op. De natuur bepaalt.
Rouw is zo’n proces.

Bijvoorbeeld het vallen van de bladeren in de herfst. Door de stand van de aarde vermindert het aantal uren zon per dag (verandering). De boom ‘weet’ dat de winter op komst is. Om zichzelf tegen uitdroging te beschermen en dus om te kunnen overleven, neemt zijn sapstroom af en veranderen ook andere interne fysiologische processen. Als gevolg hiervan verkleuren de bladeren en vallen af.

Universele wijsheid
Rouw heeft zijn eigen wijsheid, volgorde, plek en tijd. Het is een proces, het heeft een begin en een einde. Het stroomt volgens een universele wijsheid die zuivert en heelt. Rouw vraagt je mee te stromen, mee te bewegen.

Meebewegen
Van nature heb je het vermogen om mee te bewegen met de veranderingen in je leven. Dat is je zelfhelend vermogen. Meebewegen, meegaan op de stroom vraagt vertrouwen, kracht en moed. Dat heb je allemaal in jezelf.

De natuur bepaalt
Meebewegen vraagt ook geduld en bescheidenheid, want je kunt niets forceren. Je weet het niet beter dan de natuur. De natuur weet en bepaalt, en heeft het beste met alles en iedereen voor.

Hoe meer je in contact bent met de natuur, hoe makkelijker je meebeweegt. Je hoeft daarvoor geen geitenwollen sokken aan. Luister naar je lichaam voor wat betreft slaap, voeding, de balans tussen inspanning en ontspanning, contact met andere mensen, tijd voor jezelf zonder dat je iets doet.

Die laatste, niks doen, is het ultieme meebewegen in je rouwproces.

Nog een voorbeeld
Een ander voorbeeld van een natuurlijk proces is het bakken van brood. Eerst de ingrediënten afmeten en mengen, gevolgd door de mengrust. Dan kneden en het deeg laten voorrijzen. Dan weer kneden tot een vorm en weer laten rijzen. Hierna de deegvorm bakken, en vervolgens het brood uit de oven laten uitdampen. Het is een heel proces waarbij voor het gemak hier de tijden van het rijzen en de temperaturen buiten beschouwing zijn gelaten.

Van binnen naar buiten
Natuurlijke processen werken van binnen naar buiten. Ze beginnen aan de binnenkant en het gevolg ervan is waarneembaar aan de buitenkant. Dat is de volgorde.

Een voorbeeld uit de rouwpraktijk is het opruimen van spullen van een dierbare die overleden is. Je  kunt pas opruimen (de buitenkant) als je van binnen zover bent. Opruimen is hartenwerk. Dat voel je; ondanks het verdriet voel je ook de behoefte om op te ruimen, en verder te gaan. Dat is meebewegen en meestromen met het proces.

De innerlijke bewegingen van het rouwproces
Voor een innerlijke beweging is ruimte nodig, en rust. Daarvoor moet je tot stilstand komen, stoppen met wat je doet, zitten, en voelen. In die stilte beweeg je innerlijk.

Het rouwproces bestaat uit opeenvolgende innerlijke bewegingen. Het Stappenplan voor een gezond rouwproces volgt deze bewegingen:

  1. Gezond met je emoties omgaan
  2. Je verlies erkennen
  3. Je verlies nemen
  4. Je nieuwe situatie zien en inrichten
  5. Je herinneringen koesteren
  6. Je dromen waarmaken

Als je meer wilt weten over de innerlijke bewegingen van het rouwproces kun je onderstaande video bekijken. Daarin worden de stappen van het Stappenplan voor een gezond rouwproces uitgelegd.

Je intuïtie leidt je door het rouwproces
Door naar je lichaam te luisteren en het te volgen ga je vanzelf mee in de natuurlijke stroom. Je komt daardoor ook makkelijker in contact met je intuïtie, want deze zijn één. Je intuïtie is je innerlijk weten en heeft het allerbeste met je voor. Zij geeft je inzichten en brengt je in rouwsituaties die je kunt helen. Zo creëer je helende rouwmomenten.

Rouwmomenten en rouwreacties
Een rouwmoment is een situatie waarin je met je verlies wordt geconfronteerd. Daar reageer je op, dat is een rouwreactie. De bedoeling van de reactie is tot een helend rouwmoment te komen.
De heling bestaat uit het doorvoelen, toegeven en benoemen van de emoties in dat moment zodat ze oplossen, al dan in combinatie met een handeling.

Helaas zijn niet alle rouwreacties gezond voor jou en effectief voor je proces. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van de rouwmomenten en jouw reacties daarop.

Heb je naar aanleiding van deze blog een vraag of opmerking. Of wil je iets met me delen? Stuur me gerust en vrijblijvend een berichtje: willy@effectiefrouwen.nl of via het contactformulier.

Verder bied ik persoonlijk (rouw)inzicht en geef ik workshops.

Meer lezen: Intuïtie en rouw